Original title:
Hodnocení odrůd rajčat se zaměřením na technologické vlastnosti
Authors:
Badinková, Lenka Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce na téma "Hodnocení odrůd rajčat se zaměřením na technologické vlastnosti" obsahuje v literární části popis původu a botanickou charakteristiku rajčete, vliv konzumace rajčat a výrobků z nich na zdraví člověka, látkové složení rajčat. Dále se zabývá technologií pěstování rajčat, sklizní a skladováním rajčat a byla prostudována literatura týkající se mechanických vlastností rajčat a možností jejich zpracování. V experimentální části byly vyhodnoceny odrůdy rajčat vhodné ke konzervárenskému zpracování, byl vyhodnocen průběh dozrávání plodů a kvalita plodů (zdravotní stav, náchylnost k práskání, hmotnostní a rozměrové parametry, pevnost plodů, barevnost, obsah rozpustné sušiny, obsah titračních kyselin, vitamín C a množství odpadu).The Diploma Thesis "Evaluation of tomatoes species with focus on technological features" at its literary part contains description of origin as well as a botanical characteristic of tomato, impact of consumption of tomatoes and products made of them on human health and structure of tomatoes´ substance. It also deals with the technology of growing, reaping and storing the tomatoes, the literature regarding mechanical features of tomatoes and the possibilities of their processing has been perused. Within the experimental part of the thesis there is the evaluation of individual species of tomatoes which are suitable for cannery processing conducted by appraising the cycle of reaping and quality of fruit (overall condition, crackle inclination, weight and dimension parameters, solidity, variegation, content of soluble solid, occurrence of acids, vitamins as well as amount of waste).
Keywords:
galera; hana; látkové složení; mechanické vlastnosti; odeon; rajčata; salus; terion; zpracování