Original title:
Vztah mezi obsahem vápníku, složením a technologickými vlastnostmi mléka krav v průběhu roku
Authors:
Životská, Hana Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se věnuje vztahu mezi obsahem vápníku, složením a technologickými vlastnostmi kravského mléka v průběhu roku. Do literárního přehledu byly uvedeny získané informace o kravském mléce, jeho složení a o jeho vlastnostech, které byly v rámci této práce sledovány. Vzorky k laboratorní analýze byly získány od dojnic holštýnského plemene a to ze Školního zemědělského podniku Žabčice. Tyto vzorky byly odebírány v průběhu celého roku (od 29. 10. 2014 do 28. 7. 2015). Naměřené hodnoty vybraných parametrů byly vyhodnoceny a zpracovány do tabulek a grafů. Statisticky ověřené výsledky poukazují, že na obsah sledovaných složek mléka a jeho vlastnosti působí kromě jiných faktorů i roční období (obsah vápníku v létě dosahoval hodnoty v průměru 1,18 g/l a v zimě 1,28 g/l). Rovněž byla prokázána pozitivní korelační závislost a to například mezi obsahem bílkovin a obsahem vápníku (r = 0,36), obsahem bílkovin a hustotou (r = 0,88) či mezi obsahem laktózy a hustotou (r = 0,95).This bachelor thesis is focused mainly on summary of calcium content, composition and technological properties of cow milk during a year. Into the literary review were given the information about the cow's milk and its structure and of its characteristics, which were observed in this work. Samples for laboratory analysis were obtained from cows of Holstein breed, namely from University Farm in Žabčice. These samples were collected during the whole year (from October 29th 2014 to July 28th 2015). Measured values of selected parameters were evaluated and processed into tables and graphs. Statistically verified results indicates that the content of the monitored components of milk and its technological characteristics besides other factors also the season (in the summer calcium content achieved values on averaged 1,18 g/l and 1,28 g/l in the winter). Moreover, it was demonstrated a positive correlation dependence, between protein and calcium (r = 0,36), protein and density (r = 0,88) or between lactose and density (r = 0,95) for instance.
Keywords:
aktivní kyselost; hustota; kvalita sýřeniny; mléko; obsah sušiny; syřitelnost; titrační kyselost; vápník