Original title:
Káva jako funkční potravina
Authors:
Rokosová, Kateřina Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce s názvem káva jako funkční potravina se zabývá charakterizací kávy jakožto jednoho z nejvíce konzumovaných nápojů na celém světě. Je zde popsáno technologické zpracování kávových zrn od sklizně až po finální produkt. Další část práce je věnována chemickému složení zrn a biologicky aktivním látkám nacházejících se v kávě, kterými jsou například kyselina chlorogenová, flavonoidy, kyselina kávová, kyselina ferulová, trigonellin a nejvíce důležitý kofein. Tyto sloučeniny svými antioxidačními vlastnosti a dalšími tělu prospěšnými látkami řadíme k těm, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. V poslední části se zabývám vlivem těchto látek na závažné nemoci, před kterými by mohly chránit. Káva by se v budoucnu díky mnoha biologicky aktivním látkám mohla řadit mezi potenciálního uchazeče o status funkční potravina.The bachelor's thesis "Coffee as Functional Food" deals with characteristics of coffee as the most consumed drink in the world. It describes the technological process of coffee beans from the harvest to the final product. The next part of the thesis explains the chemical structure of the beans and the biologically active substances that are found in coffee, such as chlorogenic acid, flavonoids, caffeic acid, ferulic acid, trigonelline and most importantly caffeine. Due to its antioxidant properties and other substances beneficial for our bodies, we classify these compounds into those that have positive effect on the human organism. In the last part, I follow up on the influence of these substances on serious diseases that they could protect humans from. Thanks to many biologically active substances, coffee could belong to a potential candidate for the status of functional food.
Keywords:
antioxidanty; biologicky aktivní látky; funkční potraviny; kofein; polyfenoly