Original title:
Charakteristika a metody stanovení vitaminů v masozeleninových přesnídávkách určených pro dětskou výživu
Authors:
Piechowiczová, Markéta Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce na téma Charakteristika a metody stanovení vitaminů v maso-zeleninových přesnídávkách určených pro dětskou výživu byla zaměřena na získání souhrnných poznatků o výživě dětí, s ohledem na dostatečný příjem vitaminů ve stravě, které jsou následně charakterizovány společně s metodami jejich stanovení. Bakalářská práce je rozdělena na tři části. V první části jsou popsána jednotlivá období výživy dětí do 12. měsíce života. Jsou zde shrnuta výživová doporučení, přesněji potřeba živin v tomto věku, ale také problematika alergií, alternativní výživy a některých onemocnění,která můžou vést k hypovitaminózám. Druhá část práce je věnována charakteristice vitaminů, kde jsou zahrnuty chemické vlastnosti, vliv na organismus, výskyt v potravinách a doporučený denní příjem. Kapitola o výskytu v potravinách je vždy doplněna doporučením surovin s vysokým obsahem daného vitaminu, které je vhodné zařadit do příkrmů. V poslední části práce jsou zkompletovány metodiky stanovení vitaminů s ohledem na nejnovější trendy. Mezi tyto metody patří metoda chromatografická, spektrofotometrická, fluorimetrická, polarografická, mikrobiologická a kapilární elektroforéza.Bachelor thesis Characteristics and methods for determination of vitamins in meat-vegetables purées intended for baby food was focused on acquiring general knowledge about child nutrition, with regard to adequate intake of vitamins in the diet, which are then characterized, together with methods of their determination. In the first part there are described particular periods of nourishment until 12th month of life. Nourishment recommendations are summarized here, more specifically required nutrients in this age, but also issues concerning allergies, alternative nourishment and some diseases, which can lead to hypovitaminosis. The second part is devoted to the characteristics of vitamins. Chemical properties, effect on the body, occurrence in foods and the recommended daily intake are included. The chapter about occurrence in food is always accompanied by the recommendation of ingredients with a high content of vitamins, which are appropriate to add to complementary food. In the last part of thesis the methodology for determination of vitamins are summarized in the light of the newest trends. These methods include chromatographic methods, spectrophotometric,fluorimetric, polarographic, microbiological and capillary electrophoresis.
Keywords:
analytické metody; hydrofilní vitaminy; hydrofobní vitaminy; maso-zeleninové příkrmy; stanovení vitaminů; výživa kojenců