Original title:
Efekt selenu na antioxidační status organismu po porodu
Authors:
Wronková, Sabina Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo vypracovat literární rešerši a experimentálně stanovit efekt organické formy selenu a hladin (0,3 a 0,6 mg/kg KS) selenu na antioxidační status po porodu u modelových zvířat- prasnic. Do experimentu bylo zařazeno 18 prasnic v poporodním období, které byly rozděleny do tří skupin dle věku. Modelové zvířata byly rozděleny do tří skupin. První skupina (Se1) prasnic (n = 6) sloužila jako kontrolní, kde přídavek selenu nebyl navýšen. Druhá skupina (Se2) prasnic (n = 6) byla zkrmována 0,3 mg Se/kg KS. Třetí skupina (Se3) prasnic (n = 6) byla krmena 0,6 mg Se/kg KS. Premix byl dávkován při ranním krmení. Pro doplnění selenu byly použity kvasnice obohacené selenem (selenomethionin). Výsledky ukazují, že dávky selenu v množství 0,30 a 0,60 mg/kg KS, zvýšily aktivitu antioxidačních enzymů glutathion peroxidázy a superoxiddismutázy. Glutathion peroxidáza (GPx) se po suplementaci 0,3 mg/kg selenu zvýšila již v druhém odběru, avšak až třetí odběr byl statisticky průkazný (P <0,05). Dávky 0,6 mg/kg selenu také viditelně zvýšily hladinu GPx, ale tyto výsledky nelze statisticky prokázat. Superoxiddismutáza (SOD) u obou dávek (0,3 a 0,6 mg/kg) selenu jevila viditelný statisticky neprokazatelný nárůst. Zjistili jsme také zvýšení antioxidační aktivity měřené metodami ABTS, FRAP a FR, ačkoliv metody ABTS a FR vykazovaly mírné výkyvy. Množství redukovaného a oxidovaného glutathionu bylo také statisticky významně (P < 0,05) vyšší u obou experimentálních skupin. Obsah selenu významně ovlivnila suplementace selenem, když výsledky u obou experimentálních skupin byly statisticky průkazně (P <0,05) vyšší. Hladina malonyldialdehydu (MDA) se po suplementaci 0,3 mg/kg selenem statisticky prokazatelně (P <0,05) zvýšila až v třetím odběru, u množství 0,6 mg/kg selenu jsme pozorovali statisticky prokazatelný (P <0,05) nárůst již v druhém odběru. Můžeme tedy konstatovat, že suplementace selenem v organické formě, může snížit oxidační stres v šestinedělí prasnic a překonat tak toto stresující období pro organismus.The aim of this thesis was to develop a literature search and experimentally determine the effect of organic forms of selenium levels (0.3 and 0.6 mg/kg FM) of selenium on the antioxidant status in postpartum sows. Experiment included 18 sows in the postpartum period, which were divided into three groups according to age. The model animals were divided into three groups. The first group (Se1) sows (n = 6) served as a control, wherein the addition of selenium has not been increased. The second group (Se2) sows (n = 6) were fed 0.3 mg Se/kg FM. Third group (Se3) sows (n = 6) were fed 0.6 mg Se/kg FM. Premix was dosed in the morning feeding. To supplement selenium were used selenium enriched yeast (Sel-Plex - Alltech's). The results show that the dose of selenium in an amount of 0.30 and 0.60 mg/kg FM, increase the activity of antioxidant enzymes, glutathione peroxidase and superoxide dismutase. Glutathione peroxidase (GPx) after supplementation with 0.3 mg/kg selenium increased from the second sampling, but the third sampling was statistically significant (P <0.05). Doses of 0.6 mg/kg selenium also visibly increased level of glutathione, but these results can not be statistically demonstrated. Superoxide dismutase (SOD) at both doses (0.3 and 0.6 mg/kg) appeared selenium statistically not detectable visible growth. We also found an increase of antioxidant activity measured by the methods ABTS, FRAP and FR, although the methods ABTS and FR showed slight fluctuations. The amount of reduced and oxidized glutathione were also significantly (P <0.05) higher in both experimental groups. The selenium content of selenium supplementation significantly affected when the results of both experimental groups were statistically significant (P <0.05) higher. Level malonyldialdehydu (MDA) after supplementation with 0.3 mg/kg selenium statistically proven (P <0.05) increased in the third collection at 0.6 mg/kg selenium, we observed statistically demonstrable (P <0.05) increase from the second collection. We can therefore conclude that selenium supplementation in organic form, can reduce oxidative stress in confinement of sows and overcome this stressful period for the organism.
Keywords:
antioxidanty; organická forma selenu; prasnice; selen