Original title:
Biopotraviny a farmářské potraviny - současný stav a perspektivy na Brněnsku
Authors:
Minaříková, Martina Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V diplomové práci je zpracován současný stav biopotravin a farmářských potravin na Brněnsku. Jsou to potraviny stále populárnější díky způsobu produkce (biopotraviny) a regionalitě a přímějšímu kontaktu s jejich výrobcem (farmářské potraviny). Práce se zaměřuje na původ bio a farmářských potravin ve vybraných prodejnách a na spotřebitelské preference a motivace k nákupu těchto potravin vyhodnocené na základě dotazníkového šetření (150 respondentů). Základními zjištěními práce je, že sledované prodejny mají v některých případech stejné dodavatele (lze vysvětlit oblíbeností produktů u zákazníků a dostatečnou produkci pro pokrytí poptávky), a že biopotraviny nakupuje 81,4 % a farmářské potraviny 85,3 % respondentů. Biopotraviny mají často charakter regionálních farmářských produktů a prosazují se formy prodeje jako prodej ze dvora, bedýnky, farmářské trhy, apod. Dotázaní respondenti nakupují na farmářských trzích jak biopotraviny (64,2 % dotázaných), tak farmářské potraviny (64,2 % dotázaných). I přes vzrůstající popularitu těchto potravin mám za to, že je stále prostor pro výzkum a objektivní informování veřejnosti v oblasti jejich kvality.The thesis deals with the current situation of organic food and farmers food in Brno Region. These products have become more and more popular thanks to the way of their production (organic food) and a possibility of a direct contact with their producers (farm food). The work focuses on the origin of organic and farmers products in selected shops as well as on consumers preferences and motivations to buy these products evaluated from the data gathered in a questionnaire survey (150 respondents). The detailed analysis and evaluation of the data obtained in the survey mentioned above show that some of the concerned shops have the same contractors, which may be a result of the fact that their products are popular with customers and/or they produce enough to meet the demands of the market. The organic products are bought by 81,4 % and farmers products by 85,3 % respondents. In many cases organic products are at the same time local farmers products. Yard sales, box sales and farmers markets are among the most popular forms of sale. The respondents go to the farmers markets to buy both organic products (64,2 %) and farmers products (64,2 %). Despite the growing popularity of these products, I assume that there is still a lot of research work to be done and a necessity to provide the public with unbiased information on their quality.
Keywords:
biopotraviny; Brno (Česko); farmářské potraviny; regionální potraviny