Original title:
Kvalita medu v závislosti na technologii zpracování
Translated title:
Quality of honey depending on processing technology
Authors:
Fejt, Jaroslav ; Bušová, Milena (advisor) ; Luboš, Luboš (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato práce je zaměřena na posouzení vlivu použití technologie nebo postupu jeho získání na kvalitu medu. V teoretické části jsou shrnuty hlavní metody používané v současné době pro posouzení kvality medu, popřípadě k prokázání jeho původu. Vhodnost zvoleného způsobu technologie včelaření, stanoviště včelstev, manipulace se včelími plásty a prostory pro získávání medu jsou první podmínkou pro získání kvalitního medu bez pesticidů, mikročástic vzdušného znečištění, rizikových prvků, mikroorganizmů, těkavých polutantů nátěrových hmot, antibiotik, léčiv použitých k potlačení parazitů varroa destructor a jejich reziduí. Jsou zde zmíněny všechny známé baktericidní a bakteriostatické vlastnosti medu, které pomáhají zachovat medu jeho přirozené kvalitativní znaky bez degradačních změn.
V praktické části jsou použity dvě skupiny vzorků medů získaných z vlastních včelstev v roce 2015 a od včelařů a z obchodní sítě v roce 2016. V prvním roce byly použity chemickofyzikální metody a senzorická analýza. Vzorky z roku 2015 byly získány tradičním moderním způsobem za použití medometu a v druhém případě lisováním. Bylo u nich stanoveno: obsah vody, elektrická vodivost, glukóza, fruktóza, sacharóza, obsah škrobu a karamelového barviva.
U vzorků z roku 2016 byly stanoveny obsah vody, elektrická vodivost, glukóza, fruktóza, sacharóza, obsah škrobu a karamelového barviva, titrační faktor a Fieheho test porušení medu škrobovým cukrem nebo sladidly.This diploma thesis is aimed at assessing the impact of using multiple technologies or practices on the quality of honey. The theoretical part includes a summary of the main methods currently used for assessing the quality of honey and/or establishing its origin. The suitability of the selected apicultural (beekeeping) technology, apiary placement, handling bee honeycombs and facilities for extraction of honey present the first condition for obtaining quality honey without pesticides, air pollutant microparticles, hazardous elements, microorganisms, volatile pollutants of coating substances, antibiotics, drugs used against varroa destructor parasites and their residues. There are mentioned all the known bactericidal and bacteriostatic properties of honey to help preserve its natural quality features without degrading changes.
In the practical part there are two groups of honey samples collected from own hives in 2015. Those were sent for analysis to the Institute of beekeeping in Dol (Czech Republic). In 2016, ten samples from beekeepers and ten from retail markets were used. Their partial analysis was carried out at the Department of Agricultural Product Quality. The samples were obtained in a conventional manner using modern honey extractors and in the second case by pressing. The above mentioned samples were tested for water content, HMF, conductivity, glucose, fructose, sucrose, starch and caramel colorants, titration factor, Fiehe´s honey violation by starch sugar or sweetener.
Keywords:
extraktor; med; rezidua; včelí vosk