Original title:
Vliv pěstitelských technologií na biodiverzitu vybraných skupin členovců
Translated title:
Cropping management influence on epigeic arthropods´ biodiversity
Authors:
Michalčíková, Lenka ; Barták, Miroslav (advisor) Document type: Doctoral theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Půdní biota je kritická pro mnoho funkcí Agro ekosystémů, poskytuje různé ekosystémové služby. Má vliv na vodní režim půd, detoxikaci cizorodých látek apod. Tyto procesy určují růst rostlin, a tak zachovávají dlouhodobou produktivitu Agro ekosystémů. Půda také hostí mnoho bezobratlých býložravců, mikrobních patogenů a rhizosférních organismů, které mají přímý vliv na růst plodin. Přeměna vegetačního pokryvu i půdy samotné zemědělskou činnost ovlivňují půdní biotu, což má zpětně vliv na růst rostlin i obrat živin. Nepřímé ovlivnění půdní bioty zemědělstvím spočívá v manipulaci s rostlinným pokryvem, což ovlivňuje kvalitu i kvantitu organických vstupů do půdy (Barták, 2002). Stejně jako jsou vlastnost půdy spoluurčovány půdními organizmy, tak i naopak půdní organizmy citlivě reagují na jakékoli změny půdního prostředí (Barrios, 2007). Tento pohled na jednotlivé druhy umožňuje analyzovat složení Agro biocenóz. U řady systematických skupin je agrobiocenóza tvořena převážně druhy skupiny 2, tedy agrobiocenóza představuje degradační stadium původní cenózy, v jiných taxonech zase je značně zastoupena skupina 3. Konkrétní složení agrobiocenózy však závisí i na typu kultury a formách managementu (Barták, 2002). Klasická technologie zpracování půdy. Základní zpracování půdy zahrnuje podmítku, orbu a jejich ošetření, prohlubování ornice, podrývání a hloubkové kypření půdy. Zpracováním půdy se upravují podmínky pro růst a vývoj rostlin. Dále se upravuje fyzikální stav půdy, reguluje poměr mezi vodou a vzduchem v půdě, působí na činnost mikroorganismů a nižších živočichů, zpracování půdy urychluje mineralizaci organických látek, ovlivňuje procesy v půdě. Úroveň zpracování půdy se výrazně projevuje na rozvoji rostlin během celé vegetace (Famera, 1993). Podle Suškeviče (1997) je v konvenčním zemědělství základním obdělávacím zákrokem a jedním z nejdůležitějších agrotechnických opatření orba. Minimalizační systémy zpracování půdy snižování intenzity obdělávání půdy, tj. minimalizační systém a přímé se znamenají podstatný přínos pro úrodnost půdy. Intenzita zpracování půdy má velký vliv na její úrodnost a zralost. Jako úrodnost půdy je chápána její dlouhodobá schopnost plodit, zatímco zralost půdy je měřítkem struktury půdy podporující právě úrodnost. Rozhodujícími ukazateli úrodnost půdy jsou agregace půdních částic (hustota, jílové a humusové komplexy), pórovitost a obsah vody a živin v půdě. Vysoký obsah humusu, velká biologická aktivita a malá eroze jsou určujícími faktory vysoké úrodnost půdy. Minimalizační a půdoochranné systémy tyto faktory podporují (Koller a Linke, 2006). Mnoho předchozích studií srovnává biodiverzitu zemědělské půdy pod různými systémy hospodaření. Tyto studie pokrývají široké spektrum taxonů. Hole et al. (2005) hodno 76 takových studií. Co se týká postupů obdělávání, existuje prací srovnávajících biodiverzitu mnohem méně. Například Schier (2006) považuje půdoochranné zpracování půdy za šetrnější k půdnímu prostředí, které je příznivější pro členovce, zejména pro brouky.
Soil biota is critical for many functions Agro Ecosystems, provides various ecosystem services. Has an impact on the water regime of soil, detoxify contaminants like. These processes (and organisms that control) determines plant growth and thus maintain long-term productivity of ecosystems Agro. Soil also hosts many invertebrate herbivores, microbial pathogens and rhizosphere organisms that have a direct impact on the growth of crops. Modi fi cation of vegetation and soil themselves agricultural activities affect soil biota, which has retroactive effect on plant growth and nutrient turnover. Indirect influence of soil biota in agriculture lies in the manipulation of plant cover, which affects the quality and quantity of organic inputs to the soil (Bartak, 2002). Just as property of the soil by soil organisms, employee participation, and vice versa soil organisms react sensitively to any changes of soil environment (Barrios, 2007).
This view of individual species allows us to analyze the composition of Agro biota. For many systematic groups agrobiocenóza formed predominantly species of group 2, thus representing a degradation stage agrobiocenóza original cenózy in other taxa in turn is substantially represented group 3. Specific agrobiocenózy composition also depends on the type of culture and forms management (Barták 2002).
Traditional technology tillage. Basic tillage involves plowing, plowing, and their treatment, deepening topsoil, undermining and deep soil loosening. Tillage to regulate the conditions for plant growth and development. Further modifying the physical state of the ground, regulates the ratio between water and air in the soil, acts on the activity of microorganisms and invertebrates; tillage accelerates mineralization of organic substances affects Humicola fi cation processes in the soil. The level of tillage is strongly reflected in the development of plants during all vegetation (Faměra, 1993). According Suškeviče (1997) is essential in conventional agriculture obdělávacím surgery and one of the most important measures agrotechnical plowing. Minimizing tillage systems Reducing tillage intensity, ie. Minimization system and direct the mean substantial benefits for soil fertility. The intensity of tillage has a big impact on her fertility and maturity. Such as soil fertility is understood its long-term ability to procreate, while the maturity of the soil is a measure of soil structure supporting the right fertility. The key indicators of soil fertility are the aggregation of soil particles (density, clay and humus complexes), porosity and water content and soil nutrients. The high humus content, high biological activity and low erosion are the determining factors behind the high fertility of the soil. Minimization and soil conservation systems, these factors promote (Köller and Linke, 2006).
Many previous studies comparing the biodiversity of farmland under different management systems. These studies cover a wide range of taxa. Hole et al. (2005) 76 worthy of such studies. Regarding cultivation practices, there is work comparing biodiversity much less. For example Schier (2006) considers the soil conservation tillage of the soil behind friendly environment which is favorable for arthropods, particularly insects.
Keywords:
biodiverzita; bioindikace; zemědělství; členovci