Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Vliv doby obohacování krmiva o nenasycené mastné kyseliny na vybrané parametry jatečné hodnoty prasat se zřetelem na kompozici mastných kyselin intramuskulárního tuku
Original title:
Vliv doby obohacování krmiva o nenasycené mastné kyseliny na vybrané parametry jatečné hodnoty prasat se zřetelem na kompozici mastných kyselin intramuskulárního tuku
Translated title:
The influence of time in feed enrichment with unsaturated fatty acids to selected parameters of pig carcass value with regard to the fatty acid composition of intramuscular fat
Authors:
Pantoflíček, Jiří ; Čítek, Jaroslav (advisor) ; Miloslav, Miloslav (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce je posoudit vliv výživy s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin, zkrmované různě dlouhou dobu před porážkou na užitkové vlastnosti prasat, se zřetelem na kompozici mastných kyselin v intramuskulárním tuku vykrmovaných prasat.
Faktory ovlivňující kvalitu vepřového masa jsou vnitřní, vnější a technologické. Mezi kvalitativní ukazatele kvality masa řadíme podíl tuku a masa, stupeň okyselení masa (pH), barva, vaznost masa, obsah intramuskulárního tuku (mramorování), chuť, vůně, šťavnatost a křehkost. Tyto technologické a senzorické aspekty, jsou vedle nutričních a hygienických vlastností považovány zpracovateli a konzumenty za nejdůležitější.
Cílem práce bylo porovnat vliv délky zkrmování sojového oleje na parametry růstu a kvalitu vepřového masa.
Ovlivnění růstových schopností u testovaných prasat bylo neprůkazné, všechny skupiny prasat vykazovaly podobné výsledky.
Vlivem přidáním oleje do krmné dávky jsme ovlivnili profil mastných kyselin. Změny v obsahu nasycených mastných kyselin nenastaly ani v jedné ze skupin prasat. Délkou doby přidávání oleje se postupně snižovalo zastoupení mononenasycených mastných kyselin. Největší rozdíl byl zjištěn v zastoupení polynenasycených mastných kyselin. Jejich množství se zvyšovalo ve skupinách s delší dobou obohaceného krmiva, především na úkor mononenasycených mastných kyselin.
Rozdíly mezi kvalitativními znaky masa nebyly mezi skupinami prasat statisticky průkazné, přídavek olej tedy nezhoršil technologické parametry kvality masa a tuku.
Delší doba zkrmování sojového oleje výrazně zvýšila obsah polynenasycených mastných kyselin. Podávání sojového oleje vykrmovaným prasatům dle poznatků nebude mít účinek, jestliže olej budeme zkrmovat krátkou dobu před porážkou.
The thesis aims to evaluate the impact of aliment with higher contents of unsaturated fatty acids, consumed for a different period of time, to utilitarian attributes of pigs before a slaughter, with respect to the composition of fatty acids in the intramuscular fat of tested animals.
The factors that influence the quality of meat are interior, exterior and technological. Among the qualitative markers of quality of meat we rank the share of meat and fat, acidification rate, color, viscosity, contents of intramuscular fat (marbling), smell, taste, juiciness and delicacy. Together with hygienic and nutritive attributes, consumers and processors consider these technological and sensory aspects to be the most important.
The ultimate goal of this thesis is to compare the impact of different length of feeding soy oil on parameters of pork meat quality and growth.
However, the interference of growth attributes was inconclusive and the test result came similar in different groups of tested pigs.
What was influenced by adding the soy oil into the feed is the fatty acids profile. The contents of fatty acids remained unchanged in every test group. Over time the content of monounsaturated fatty acids decreased. The most significant change occurred in representation of polyunsaturated fatty acids, which increased in the test groups with longer period of feeding with enriched feed, mostly at the expense of monounsaturated fatty acids.
The differences between the test groups of pigs were statistically inconclusive; therefore the soy oil enrichment did not worsen the technological parameters of meat and fat quality.
The longer period of feeding the soy oil enriched feed led to significant increase in polyunsaturated fatty acids. According to the findings, adding the soy oil into the feed will have no effect at all if done short time before the slaughter.
Keywords:
mastné kyseliny; Prase; PUFA; sojový olej; tuk