Original title:
Úkoly veřejné správy na úseku ochrany veřejného zdraví
Translated title:
The role of public administration in the field of public health protection
Authors:
Lepičová, Anhelina ; Pikola, Pavel (advisor) ; Jaromír, Jaromír (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce pojednává o problematice orgánů státní správy, které ve společnosti plní kontrolní funkci, ve snaze chránit a podporovat zdraví obyvatel a zajišťovat rovné podmínky pro uspokojování jejich každodenních potřeb. V teoretické rovině identifikuje vybrané orgány dozoru a oblasti, ve kterých působí. Orgány jsou spravované různými ministerstvy, proto je soustředěním se na praktickou složku jejich činností poukázáno na nikterak výjimečně se vyskytující duplicity v preventivní, běžné, či represivní složce jejich kontrolní činnosti, ale také na schopnost a význam vzájemné spolupráce. V praktické rovině práce upozorňuje na aktuální problematiku kompetenčních nedokonalostí v oblasti kontroly veřejného stravování. Středem pozornosti je novelizace hlavní české právní normy, zastřešující oblast bezpečnosti potravin. Několik praktických případů poukazuje na charakteristická úskalí, která s sebou přináší aplikace této normy v praxi. Opomenuty nejsou ani výhody a nevýhody, které tímto plynou pro provozovatele potravinářských podniků a jejich spotřebitele.Masters thesis deals with an issue of public authorities which protect and support public health using their competences. It identifies selected public authorities in the theoretical part and also it explores their jurisdiction. Mentioned authorities are administrated by the different ministries. Thats why there is a focus on practical activities of these authorities. Particularly, there is the focus on the overlapping in their ordinary, preventive and repressive competences. On the other side, attention is also paid to cooperation between the public authorities and its importance. Practical part of the thesis is aimed on some competences imperfections between the authorities, especially in the field of the public catering. There is the main Czech public law in the centre of attention which covers public food safety. Problems with practical application of this law, especially the problems with application of its amendments, are shown on the several practical examples. At the end, the thesis mentioned advantages and disadvantages which provides the amendments for the owners of the food companies and their customers.
Keywords:
bezpečnost potravin; hygienický dozor; kontrolní orgány; krajská hygienická stanice; ochrana veřejného zdraví; potravinářské provozy; preventivní dozor; správní orgány; státní zdravotní dozor