Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Místní suroviny a jejich využití v restauračních zařízeních (případ Jablonce nad Nisou) jako příklad rozvoje venkova
Original title:
Místní suroviny a jejich využití v restauračních zařízeních (případ Jablonce nad Nisou) jako příklad rozvoje venkova
Translated title:
Local staples and their use in restaurants (the case of Jablonec nad Nisou) as a rural development case
Authors:
Preislerová, Bára ; Lošťák, Michal (advisor) ; Markéta, Markéta (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce pojednává o vztahu zákazníků a provozovatelů restaurací k regionálním, místním produktům a jejich využití při výrobě pokrmů. Snahou bylo odpovědět na několik výzkumných otázek zákazníky restaurací. I provozovatelé restaurací odpovídali na rozhovor, který jim ukládala autorka práce. Výzkum probíhal v oblasti Jablonce nad Nisou a jeho okolí. Cílem této práce bylo analyzovat, zda jsou vůbec místní suroviny využívány alespoň natolik, aby přispívali rozvoji venkova anebo nejsou. Literární rešerše poukazuje na počátky gastronomie v České republice, v zahraničí a vliv globalizace na gastronomii. Nedílnou součástí rešerše je také pohled na regionální produkty a jejich návaznost na rozvoj venkova. Výzkumem bylo zjištěno, že restaurace v Jablonci nad Nisou v malé míře používají k výrobě pokrmů místní suroviny. Míra používání musí být větší, aby využití místních surovin mělo větší podíl na rozvoji regionu. Proto autorka na konci práce uvádí doporučení, která by tomu mohla pomoci.This diploma thesis discusses relationship between customers, restaurant owners and regional and local products and furthermore there use in food preparation.
The goal was to answer several research questions from customers perspective. The restaurant owners were also involved by answering interview questions, asked by thesis author. The research was conducted in Jablonec nad Nisou and its surroundings. The goal of the thesis was to analyze, whether the local staples are used at least as much so they would have an impact on rural development or not. Literature overview is pointing out the origins of gastronomy in the Czech Republic, abroad and the effect of globalization on gastronomy. Important role in the overview plays also deeper look into regional products and their importance in rural development
Keywords:
Lokalizace surovin; Místní suroviny; Restaurace; Rozvoj venkova; Stravování; Zákazník