Original title:
Vliv složení masa antilopy losí (Taurotragus oryx) na jeho další technologické zpracovní
Translated title:
Influence of common eland (Taurotragus oryx) meat composition on its further technological processing
Authors:
Kolbábek, Petr ; Lukešová, Daniela (advisor) Document type: Doctoral theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato disertační práce byla navržena jako součást dlouhodobého a široce zaměřeného výzkumu, který je prováděn na antilopách losích (Taurotragus oryx) farmově chovaných na Školním zemědělském podniku V Lánech. Tato práce plánuje blízké spojení studia vlivu výživy a diety na růst, složení a kvalitu masa. Antilopí maso je tradičně považované za chutné a nutričně hodnotné, ale ve skutečnosti poznatky o složení a zpracovatelnosti masa antilopy losí jsou omezené. Výzkum bude zaměřen na analýzu technologických a chemických vlastností masa s důrazem na studium vlivu diety a věku zvířat. Další součást práce bude experimentální příprava masných výrobků (např. paštika, fermentovaný salám) a zhodnocení jejich technologických, chemických a organoleptických vlastností. Většina analýz je plánována ve spolupráci s Katedrou kvality zemědělských produktů na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů.This dissertation has been proposed as a part of long-time wide research conducted on farmed elands (Taurotragus oryx) at university farm at Lány. This thesis is planned to be closely connected with the study of influence of the nutrition and diet to the growth and meat composition and quality. Eland meat is traditionally considered as tasty and nutritionally valuable, but in fact the knowledge on the eland meat composition and technological processing potential is limited. The research will be focused on the analyses of physical and chemical properties of meat with emphasis on the influence of the diet and age of animals on the meat. Next part of the work will be to experimentally produce meat products (e.g. pâté, fermented salami) and evaluate theirs physical, chemical and organoleptic properties. The most of the analysis are planned in cooperation with Department of agriculture products quality on Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources.
Keywords:
Antilopa losí; Maso; Vlastnosti masa; Výživa; Zpracovatelnost