Original title:
Hodnocení systému HACCP ve franchisingovém stravovacím zařízení
Translated title:
Evaluation of HACCP system in the franchise eateries
Authors:
Došková, Lucie ; Šánová, Petra (advisor) ; Dědina, Daniel (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na celkovou problematiku systému HACCP a bezpečnosti potravin. Cílem této práce je na základně vlastního šetření (kontrola ve dvou franchisingových provozovnách) vyhodnotit správnost a efektivnost jejich zavedeného systému HACCP. Vlastní šetření proběhlo na základě auditu dokumentů a situace na místě. Zjištění byla konfrontována s právními požadavky. V práci je uvedena charakteristika konkrétních gastronomických zařízení a popis jejich celkového systému HACCP. Byl proveden audit pomocí kontrolního listu, vytvořeného autorkou práce. Výsledky byly následně vyhodnoceny a porovnány. Na závěr jsou formulována doporučení a nápravná opatření pro oba provozy.This thesis is focused on the general issue of HACCP and food safety. The aim of this thesis is to assess the accuracy and effectiveness of already implemented HACCP system in two franchise establishments. The own research was based on the audit of documents and the current situation. The acquired findings were compared with the legal requirements. The thesis deals also with the characteristics of the particular dinning services and with the description of their overall HACCP system. The audit was carried out with the help of a checklist, prepared by the author of this paper. The results were subsequently compared and evaluated. The recommendations and appropriate corrective measures for both franchises are expressed in the final part of this thesis.
Keywords:
bezpečnost potravin; franchising; HACCP; hygiena; potravina; prevence; riziko; stravování