Original title:
Srovnání nutriční kvality školních jídel
Translated title:
Comparison of the nutritional quality of school meals
Authors:
Plisková, Gabriela ; Kouřimská, Lenka (advisor) ; Diana, Diana (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Školní obědy jsou součástí dne skoro každého školáka, proto je důležité, aby pokrmy podávané ve školní jídelně byly nutričně vyvážené a dodaly dítěti důležité živiny. Správné složení školních obědů je jeden z možných nástrojů sloužící k prevenci dětské obezity, která se stala fenoménem dnešní doby. Podle vyhlášky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 107/2005 Sb. by měl oběd tvořit 35 % denního příjmu energie.
V této práci byly hodnoceny obědy na dvou českých základních školách po dobu 10 dnů. Nutriční hodnota obědů byla zhodnocena zpracováním výdejek a jejich následným porovnáním s doporučenými dávkami v programu Nutriservis.
Výsledky porovnání s doporučenými normami vyšly pro obě dvě školy velmi podobně. Obědy v obou školách překročily doporučenou denní dávku stanovenou pro bílkoviny, sodík, draslík a vitamin C. Naopak vápník tuto normu nesplnil ani v jednom z případů.
Nelze však vyvodit zcela jednoznačný závěr o nevhodnosti podávaných pokrmů ve školních jídelnách, protože analýza nebere v potaz stravování dítěte po zbytek dne.
School lunches are a part of a day for almost every child, therefore it is important to serve nutritionally balanced meals in canteen and to supply children with nutrients. School canteens are important educational resources, providing a model that guides student food choices and composition of their meal could be a possible mechanism for child obesity prevention, what has become a phenomenon of these days. According to the regulation of the Ministry of Education, Youth and Sports no. 107/2005 Coll. a school lunch should provide 35% of the daily income of energy.
In this work were evaluated lunches of two Czech elementary schools in period of 10 days. The nutritional value of meals was evaluated by lists of used food processing and subsequent their comparison with recommended doses in the Nutriservis program.
The results of comparing with recommended values were similar for both schools. Lunches at both schools exceeded the recommended daily dose prescribed for protein, sodium, potassium and vitamin C. Contrary calcium had not reached the recommended daily dose anytime.
We can´t conclusively say, that the school served meals were unsuitable, because the meal consumed during the rest of the day is not included.
Keywords:
nutriční složení jídel; obezita; spotřební koš; školní stravování