Original title:
Vliv prebiotik na přežívání bifidobakterií v trávicím traktu
Translated title:
Effect of prebiotics on survival of bifidobacteria in digestive tract
Authors:
Štěrba, Vojtěch ; Vlková, Eva (advisor) ; Jitka, Jitka (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Mikrobiota intestinálního traktu hospodářských zvířat představuje složitý a rozmanitý ekosystém, který je v přímé korelaci se zdravotním stavem hostitele. Jednou z možností ovlivnění střevní mikrobioty pozitivním směrem je podávání probiotik, prebiotik nebo jejich vhodné kombinace zvané jako synbiotikum. Pomocí subtilních zásahů je možné dosáhnout zdravotních benefitů, zvýšení některých ukazatelů užitkovosti i zlepšení ekonomické situace chovu.
Cílem diplomové práce bylo zjistit, jaký je vliv prebiotik na současně podávaná probiotika a celkové složení bakteriálních druhů střevní mikrobioty. Sledovány byly tři skupiny telat, jedné skupině byla ve věku dvou dní života podána probiotická směs pěti kmenů bifidobakterií: Bifidobacterium animalis ssp. animalis (2 kmeny), B. choerinum, B. thermophilum a B. longum ssp. suis, pro jejich snadnou diferenciaci, od přirozeně se vyskytujících bifidobakterií, z nich byly vytvořeni rifampicin rezistentní mutanti (RRBif), kteří byli podáni ve formě kysaného mléka. Druhé skupině telat byla podána stejná směs pěti kmenů bifidobakterií a každý den jim bylo do denní krmné dávky přidáváno prebiotikum složené z fruktooligosacharidů a galaktooligosacharidů. Třetí skupina, které nebyla podávána probiotika ani prebiotika, sloužila jako kontrola. Množství jednotlivých složek střevní mikrobioty bylo stanoveno kultivačně.
Z výsledků je patrné, že podané bifidobakterie jsou schopny přežívat průchod trávicím traktem a dva dny od podání se vykytovaly v množství 107 CFU/g u skupiny telat, kterým byla podávána pouze probiotika a 108 CFU/g u telat, kterým byla podávána synbiotika. Dále byl zaznamenán pozvolný pokles až na 104 CFU/g u obou skupin. Signifikantní rozdíl (p=0,05) mezi množstvím RRBif u skupin telat, kterým byla podávána probiotika a synbiotika byl zaznamenán pouze dva dny po podání toho aditiva, tzn. ve čtyřech dnech věku telat. Podávání probiotik a synbiotik zvýšilo množství přirozeně se vyskytujících bifidobakterií, avšak tyto rozdíly nejsou statisticky významné.
The gastrointestinal microbiota of livestock is a complex and diverse ecosystem, which strongly depends and correlates with animals health. One of the many ways, how to improve the composition of this microbiota in the gastrointestinal tract, is application of probiotics, prebiotics or an appropriate combination called as synbiotics. Using subtle interventions can be achieved health benefits, increase
of some indicators livestock performance and improving the economic situation
of farming.
The aim of the thesis was to find out the effect of prebiotics on the currently applied probiotics and the composition of the intestinal microbiota. Three groups
of calves were studied. In the first one the mixture of five strains of rifampicin resistant variants of Bifidobacterium (RRBif): Bifidobacterium animalis ssp. animalis (2 strains), B. choerinum, B. thermophilum and B. longum ssp. suis was fed to 2 days old calves in a form of fermented milk. In the second group probiotics were adminestered together with prebiotics mixture contains fructooligosaccharides and galactooligosaccharides everyday. The third group without synbiotic treatment was used as a control. The numerous of main bacterial groups in gastrointestinal tract were determined by cultivation.
Our results showed that applied bacteria were able to survive the passage through the gastrointestinal tract of calves. Administered bacteria persist in counts more than 107 CFU/g in the group of calves, that were fed only by probiotics and in numbers 108 CFU/g in the group of calves, that were treated by synbiotics. Furthermore a slow decrease of bifidobacterial numbers to 104 CFU / g was observed in both groups. Significant difference (p = 0.05) between the count of RRBif in probiotic and synbiotic group were determined only two days after administration of that additive. Administration of probiotics and synbiotics to calves increased the count of naturally occurring bifidobacteria, but these differences were not significant.
Keywords:
bifidobakterie; in vivo testování; prebiotika; telata; trávicí trakt