Original title:
Ukázkové faktory redukce diabetes mellitus v závislosti na výživě
Translated title:
Selected factors reduction of diabetes mellitus depending on the nutrition
Authors:
Křížová, Radka ; Hučko, Boris (advisor) ; Adéla, Adéla (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá především popisem a výkladem jednotlivých bodů diabetické diety. Jsou zde zahrnuty i důsledky nedodržování zásad při žití s onemocněním diabetes mellitus. Práce obsahuje teorii o diabetické stravě, dále navazuje praktická část analyzující význam dodržování správné životosprávy diabetickými pacienty.
Zpočátku byla diplomová práce zaměřena na obecnou klasifikaci onemocnění, kde je především uveden rozdíl mezi cukrovkou prvního a druhého typu, dále jsou popsány ostatní typy onemocnění jako tzv. sekundární diabetes a gestační diabetes mellitus.
Následující kapitola se již zabývá správnou výživu při diabetu, jsou zde popsány základní složky diety a jejich vhodné zařazení do jídelníčku pacienta. Diplomová práce navazovala na bakalářskou práci na stejné téma, tudíž zde nejsou jednotlivé základní složky diabetické diety popsány úplně detailně. Větší důraz byl kladen na podrobnější popis funkce jednotlivých vitaminů v souvislosti s onemocněním diabetes mellitus. Dále pak byla práce zaměřena na doplňky stravy, které by mohly průběh onemocnění jistým způsobem ovlivnit.
Další kapitola se zabývá obezitou a metabolickým syndromem. Je obecně známo, že nadváha je s onemocněním diabetes mellitus úzce spjata. Jsou zde uvedena základní rizika této choroby a hraniční hodnoty pro její vznik.
Praktická část je pak zaměřena na souvislost dodržování diabetické diety s redukcí, potažmo ustáleným stavem diabetu. Diplomová práce byla zaměřena na zdravý životní styl pacientů, kteří chtějí mít své onemocnění pod kontrolou. Byly hodnoceny výsledky 50 pacientů z konkrétní diabetologické ordinace v Kralupech nad Vltavou. Jednalo se zhruba o půlroční interval měření. Výstupem pak byly hodnoty jednotlivých ukázkových faktorů na počátku a na konci měření. Byl hodnocen glykovaný hemoglobin, u kterého došlo ke zlepšení a to u mužů o 14,1 % a u žen o 12,1 %. Dále pak bylo hodnoceno snižování tělesné hmotnosti. V průměru se hmotnost snížila o 2,56 kg u celého měřeného vzorku. Posledním měřeným faktorem byl krevní tlak, u něhož nelze u takto malého počtu pacientů dojít k významné progresi. Konkrétně bylo naměřeno, že ženám i mužům systolický tlak mírně klesl. Avšak diastolický tlak klesl jen ženám, u mužů naopak stoupl.
This thesis mainly deals with the description and interpretation of individual sections of diabetic diet. There are listed consequences when patient don´t care his disease. The thesis contains theory about the diabetic diet and practical analyzing the importance of adhering to proper diet by diabetic patients.
Initially the thesis focuses on the general classification of the disease, which is mainly the distinction between diabetes first and second type following are described in other types of diseases such as so-called secondary diabetes and gestational diabetes mellitus.
The following chapter is concerned with the correct nutrition for diabetes and describes the basic components of the diet and their appropriate inclusion in the diet of the patient. Diploma thesis build on the bachelor thesis about the same topic, so there are not various basic components of a diabetic diet completely described in detail. More emphasis was put on a more detailed description of the functions of individual vitamins in connection with diabetes mellitus. Furthermore, the work was focused on dietary supplements that could affect the course of disease.
The next chapter deals with obesity and metabolic syndrome. It is generally known that overweight with diabetes mellitus are closely associated. There are basic risks of the disease and limit values for its emergence.
The practical part is focused on adherence to diabetic diet connection with the reduction, a steady state of diabetes. The diploma thesis was focused on healthy lifestyle of patients who want to keep their disease under control. Results of 50 patients came from a specific diabetes clinic in Kralupy n./Vlt.. It was a roughly six-month interval measurement. The result are the values at the beginning and the end of the measurement. It was evaluated glycated hemoglobin, which saw improvement 14,1 % for men and 12,1 % for women. Furthermore, it was evaluated by weight loss. On average, the weight decreased by 2.56 kg for the entire measured sample. The last measured factor was blood pressure in which can not be significant progress because of such a small number of patients. Specifically, it was measured, systolic blood pressure decreased slightly for women and men. Diastolic pressure drops only to women, men, on the contrary increased.
Keywords:
diabetes mellitus; obezita; výživa; zdravý životní styl