Original title:
Vliv volby hybridu na kvalitu píce kukuřice
Translated title:
The influence of selection of maize hybrid on forage quality
Authors:
Pařízková, Josefína ; Hakl, Josef (advisor) ; Josef, Josef (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce je posoudit vliv volby hybridu na stravitelnost neutrodetergentní vlákniny v píci kukuřice ve vztahu k dalším kvalitativním parametrům. Doporučení vhodných hybridů na základě testování může být pro pěstitele ekonomicky výhodné.
Na počátku pokusu byla stanovena hypotéza: Volba hybridu kukuřice pro dané stanoviště významně ovlivní dosaženou stravitelnost neutrodetergentní vlákniny při sklizni na siláž.
Do experimentu bylo zařazeno devět různých kukuřičných hybridů ve třech opakováních (Dynamite, NK Octet, Rubben, DKC 3507, DKC 3795, DKC 4014, Susann, LG 30.311 a LG 32.64) pro pěstování na experimentálním pozemku v lokalitě Praha Uhříněves. Hodnocenými znaky byl mimo jiné i výnos a podíl palic. Pro vyhodnocení vzorků chemickou analýzou byla odebrána řezanka celé rostliny z prostředních řádků pokusné parcely. Hodnoceny byly následující parametry: obsah dusíkatých látek, obsah neutrodetergentní vlákniny, obsah stravitelné neutrodetergentní vlákniny, stravitelné organické hmoty, obsah škrobu a obsah sušiny. Mezi hybridy byly zaznamenány průkazné rozdíly v parametrech: výnos, podíl palic, obsah dusíkatých látek, obsah neutrodetergentní vlákniny, obsah stravitelné neutrodetergentní vlákniny, stravitelné organické hmoty a obsah škrobu. Statisticky neprůkazný rozdíl mezi hybridy byl u procentuálního obsahu sušiny.
Výběr vhodného kukuřičného hybridu je tedy jednou z nejdůležitějších pěstitelských opatření. Správná volba je klíčová pro zlepšení kvality píce pro optimální produkci hospodářských zvířat. Kukuřice je jedním ze základních pilířů výroby masa a mléka. Při výběru vhodného kukuřičného hybridu je nutné brát v úvahu mnoho faktorů. Každý hybrid má určité charakteristické vlastnosti a ty je třeba respektovat, ale i využívat. Pro ekonomiku produkce má velký význam nejen cena osiva, ale hlavně potenciální výnos a využitelnost živin.The aim is to assess the impact of choosing hybrid for digestibility of neutral detergent fiber in forage maize in relation to other quality parameters. Recommendations on hybrids based on testing can be economically advantageous for growers. At the beginning of the experiment hypothesis was stated: Selection of maize hybrid for the habitat significantly affects reached digestibility neutral detergent fiber when harvested for silage. Nine different maize hybrids in triplicate were enrolled in the experiment (Dynamite, NK Octet, Rubben, DKC 3507, 3795 DKC, DKC 4014, Susann, 30,311 LG and LG 32.64) for cultivation on an experimental plot in Prague Uhříněves. The evaluated characteristics were, inter alia, revenue and portion of buds. To evaluate the chemical analysis of samples was collected chop of the whole plant from the middle rows of experimental plots. Following parameters were evaluated: content of crude protein, content of neutral detergent fiber, content of digestible neutral detergent fiber, digestible organic matter, starch and solids content. Among the hybrids significant differences were observed in parameters: revenue, portion of buds, protein content, content of neutral detergent, content of digestible neutral detergent fiber, digestible organic matter and starch content. Statistically insignificant difference between hybrids was at the percentage of the dry matter. Selecting the appropriate corn hybrid is therefore one of the most important measures for cultivation. The correct choice is key to improving the quality of forage for optimal production of livestock. Corn is one of the pillars of production of meat and milk. When choosing a suitable hybrid corn, it is necessary to take into account many factors. Each hybrid has certain characteristics and these must be respected, but also used for benefit. Not only to the price of seeds, but also the potential yield and utilization of nutrients is of great importance for the economy of the production.
Keywords:
pícniny; silážování; stravitelnost; vláknina