Original title:
Potravinový problém Latinské Ameriky
Translated title:
The food problem in Latin America
Authors:
Ahrafenina, Kseniia ; Kuna, Zbyněk (advisor) ; Petr, Petr (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje pojmům a příčinám potravinového problému všeobecně. V praktické části byla dána sociální, geografická a ekonomická charakteristika Latinské Ameriky, byla provedená analýza potravinového problému v Latinské Americe a byly navrženy způsoby jak vyřešit tento potravinový problém.
Světový potravinový problém je obecně považován za jeden z nejvýznamnějších problémů současného světa. Hlad a chudoba to jsou sociálně-ekonomické problémy, které se spojí s potravinovým problémem. Existuje mnoho různých příčin potravinového problému. Všechny příčiny mohou být rozděleny do dvou skupin: tě, které souvisejí s lidskou činností a nesouvisí. Hlavní příčiny způsobené člověkem jsou populační příčiny, chudoba, náboženské příčiny, politické konflikty, a příčiny spojené s přírodou: globální oteplování a degradace půdy. Přírodní příčiny, které nesouvisí s lidskou činností, mají primární vliv na zemědělskou produkci. Různé přírodní katastrofy a změny klimatu člověk nemůže ovlivnit.
Pro řešení potravinového problému je tedy nutný zásah mezinárodních organizací, které poskytují finanční i potravinovou pomoc takto postiženým zemím. A hlavní roli v řešení tohoto problému hraje vzájemná spolupráce států po celém světě.
The diploma thesis consists of theoretical and practical part. Theoretical part is devoted to the concepts and causes of food problem in general. In the practical part was given the social, geographic and economic characteristics of Latin America. Also was analysed the food problem in Latin America and were made suggests how to improve the food problem in this region.
Currently, the food problem is a very hot topic in the world as well as in some regions. Hunger and poverty are socio-economic problems, which combine with the food problem. There are many different causes of food problem. All causes can be separated into two groups: causes related to human activity and unrelated. The main causes associated with human activities are causes of population, poverty, religious causes, political conflicts, and the causes associated with nature: global warming and soil degradation. Natural causes unrelated to human activity have the primary influence on agricultural production. Various natural disasters and climate change can not be affected by people.
In order to solve the food problem requires the intervention of international organizations for providing financial and food assistance to those affected countries. A major role in the solution this issue plays mutual cooperation between countries around the world.
Keywords:
globální problémy; hladomor; hrubý domácí produkt; komodita; Latinská Amerika; podvýživa; populace; potravinová pomoc; Potravinový problém; příjem; příčiny; rozvojový cíl tisíciletí; světový potravinový summit; zemědělství