Original title:
Možnosti využití netradičních sladů pro výrobu piva
Authors:
Pavlů, Milena Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V úvodu diplomové práce Možnosti využití netradičních sladů pro výrobu piva je charakterizována výroba sladu a piva. Konkrétně jsou popsány jednotlivé technologické postupy. Dále jsou uvedeny speciální druhy sladu a rozdílné postupy jejich výroby. U jednotlivých sladů jsou uváděny teploty výroby a jejich následné využití. Slad je také charakterizován z pohledu fyzikálních, chemických a mechanických vlastností. V praktické části je popsána výroba piv při použití pšeničného sladu různého typu (dle použité teploty hvozdění - 80 °C, 100 °C, 120°C) získaného z pšenice odrůda Konini spolu s ječným sladem v různém poměru (50:50, 30:70). Dále bylo provedeno senzorické hodnocení vyrobeného piva včetně vyhodnocení barvy a analýzy na obsah extraktu (skutečného a zdánlivého), alkoholu a původní stupňovitost mladiny.At the beginning of the thesis Possibilities of using non-traditional malts for beer production is characterized by the production of malt and beer. Specifically, describes the different technological processes. The following are special types of malt and different methods for their preparation. For each temperature are presented malts production and subsequent use. Malt is also characterized in terms of physical, chemical and mechanical properties. The practical part describes the production of beers using wheat malt various types (according to the used temperature kilning - 80 ° C, 100 ° C, 120 ° C) obtained from a wheat variety Konini together with barley malt in varying proportions (50:50, 30: 70). It was sensory evaluation of beer including the evaluation of color and content analysis to extract the (real or apparent), alcohol and original of the wort.
Keywords:
ječný slad; pšeničný slad; výroba piva