Original title:
Analýza životních projevů dojnic ve volném kotcovém ustájení
Authors:
Surmová, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na problematiku analýzy životních projevů dojnic ve volném kotcovém ustájení. Cílem práce je tyto životní projevy analyzovat a vyhodnotit výsledky. První polovina práce je věnována teoretickému základu dané problematiky. Úvodní část seznamuje čtenáře s pojmy Holštýnský skot, mléčná užitkovost, pořadí laktace, etologie a technologie ustájení skotu. V praktické části je zpracována konkrétní analýza. Pozorování proběhlo v letním období, a to v měsíci červenci a srpnu, vždy jednou za měsíc. Sledovaly se především tyto činnosti: žere, pije, přežvykuje, kálí, močí, stojí a leží. Pozornost byla věnována také užitkovosti dojnic a pořadí laktace. Z výsledků bylo zjištěno, že čím vyšší byla užitkovost, tím obsah mléčných složek byl nižší. I toto se projevilo u pořadí laktace se zvyšující se laktací nám stoupá užitkovost, ale nižší hodnoty mléčných složek. Dojnice na 2. a vyšší laktaci ležely více, než dojnice na 1. laktaci.Bacholor thesis is focused on the analysis of vital sings in the pens. The aim is to these vital sings analyze and evaluate the results. The first half is devoted to the theoretical basis of the issue. The introductory part introduces the concepts of Holstein cattle, milk yield, lactation, ethology and technology cattle housing. The practikal part is processed by a specifict analysis. Observations took place in the summer, in July and August one a month. Followed mainly the following activities: eating, drinking, chewing, urine, standing, lying down. Attention was also paid to the efficiency of dairy cattle and lactaion. From the rusults it was found that the yield was higher, the content of milk components was lower. And this was recorded for lactation with increasing lactation yield going up, but the lower the value of dairy ingredients. Dairy cows on the second higher lactation lay more than cows at first lactation.
Keywords:
etologie skotu; holštýnský skot; mléčná užitkovost; pořadí laktace; technologie ustájení skotu