Original title:
Analýza vybraných potravin metodou NIR
Authors:
Bočková, Tereza Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] BOČKOVÁ, T. Analýza vybraných potravin metodou NIR, Diplomová práce, MENDELU v Brně, 2015, 72s. Cílem práce bylo posoudit různorodé vzorky vybraných regionálně pěstovaných obilnin, olejnin a luskovin pomocí NIR analyzátoru DA 7200 a výsledky porovnat s tabulkovými hodnotami a chemickým rozborem. Celkem bylo použito 26 vzorků. Pro celá, drcená a mletá zrna a semena byla podle typu vzorku provedena analýza vlhkosti, obsahu hrubého proteinu, hrubé vlákniny, hrubého tuku a škrobu. Stanovení hrubého proteinu bylo ověřeno chemickou laboratoří. NIR měření ukázalo nesrovnalosti v případě vyhodnocení jednotlivých látek pro celá, drcená a mletá zrna nebo semena, přestože pro úpravu drcením a mletím byl použit vždy týž celý vzorek dané plodiny a naměřené hodnoty by se tedy měly shodovat. Zjistili jsme například obsah hrubého proteinu ve vzorku pšenice Apache (Litava) NIRS analýzou 129,3 +- 1,78 g.kg-1 pro celá zrna, 116,5 +- 0,72 g.kg-1 pro drcená zrna a 100,9 +- 2,71 g.kg-1 pro mletá zrna. Chemickým rozborem jsme pro stejný vzorek zjistili hodnotu 120,8 g.kg-1, podle různých zdrojů by se obsah hrubého proteinu v pšenici měl pohybovat mezi 118 a 132,1 g.kg-1. Při vyhodnocení charakteristik všech celých, drcených a mletých vzorků vycházel obsah hrubého proteinu 135,6 +- 8,78 g.kg-1 pro celé, 132,3 +- 9,97 g.kg-1 pro drcené a 130,5 +- 11,55 g.kg-1 pro mleté vzorky. Vzhledem k tomu, že výsledky měření dusíkaté složky většinou dobře odpovídaly chemickým rozborům i tabulkovým hodnotám, je patrné, že přístroj pracuje správně. Závěry diplomové práce však přinášejí předpoklad, že nastavení přístroje zatím není vhodné pro provádění rutinních vícečetných analýz různých materiálů.BOČKOVÁ, T. Analysis of selected foods by NIR, Master thesis, MENDELU in Brno, 2015, 72p. The aim of the thesis was to examine samples of regionally grown cereals, oilseeds and legumes using NIR analyzer DA 7200 and compare the results to the tables and chemical analysis. A total of 26 samples were used. For the whole, crushed and milled grains and seeds, according to the type of the sample, analysis of water, crude protein, crude fiber, crude fat and starch were made. The content of crude protein was verified by the chemical laboratory. NIR measurements showed discrepancies in the case of evaluation of individual substances for the whole, crushed and milled grains or seeds, although the same material was used and the measured values should be similar. We have detected for example crude protein content in Apache (Litava) wheat sample by NIRS analysis 129,3 +- 1,78 g.kg-1 for the whole grains, 116,5 +- 0,72 g.kg-1 for the crushed grains and 100,9 +- 2,71 g.kg-1 for the milled grains. The chemical analysis for the same sample showed the value of 120,8 g.kg-1. According to the literature, the crude protein content in wheat should be between 118 and 132,1 g.kg-1. When evaluating the characteristics of the whole, crushed and milled samples crude protein content reached 135,6 +- 8,78 g.kg-1 for the whole, 132,3 +- 9,97 g.kg-1 for the crushed and 130,5 +- 11,55 g.kg-1 for the milled samples. Given that the crude protein measurement results were in accordance with the chemical analyses and the tabular values, it is apparent that the NIR analyzer is working properly. The results of this thesis, however, bring the presumption that the device setting is now not suitable for multiple analyses of different materials.
Keywords:
hrubá vláknina; hrubý protein; hrubý tuk; infračervená spektrometrie; luskoviny; obilniny; olejniny; vlhkost; škroby