Original title:
Výroba aromatizovaných vín
Authors:
Košková, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Víno je již od pradávna užíváno nejen pro svou příjemnou chuť, ale také jako přírodní lék. Nachází se v něm spousta látek, které působí příznivě na lidský organismus a přidáním bylinných extraktů lze tyto vlastnosti posílit. Na trhu lze najít mnoho typů vín s přídavkem bylin, cukru a také vinného destilátu, které vínu dodávají specifickou chuť a vyjímečné vlastnosti. Práce shrnuje historický vývoj a technologický postup ve výrobě těchto vín, zaměřuje se na problematiku vermutů a představuje jejich zástupce. Dále popisuje nejpoužívanější byliny a jejich účinky na lidský organismus a analytickou metodou vyhodnocuje obsah aromatických látek ve vzorcích vybraných vín.Wine is used for it's pleasant flavor and also for it's medical qualities. It contains a lot of compounds that are beneficial for human body. These attributes can be strenghten by added extracts of herbs or spices. There are lot of wine brands with added herbs, sweetened by sugar or fortified with alcohol, that improve the taste of the wine. This bachelor thesis speaks about historical progress and technological processes in wine-making, especially about vermouths and also about herbs and spices and it's qualities. Analytical methods were used for detection of aromatic compounds in samples of chosen wines.
Keywords:
analýza účinných látek; aromatizované vinné výrobky; byliny ve vínech; extrakt; historie koření; historie vína; kořeněná vína; legislativa ČR a EU; vermut; účinné látky v koření a bylinách