Original title:
Studie obsahu antioxidačních komponent u dealkoholizovaných vín
Authors:
Hrnčirík, Miroslav Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce byla zaměřena na studii antioxidačních složek obsažených ve vybraných dealkoholizovaných vínech. Pro experiment byly vybrány tři vzorky bílého, tři růžového a tři červeného vína, vždy o hodnotách alkoholu 0,1 %, 5 % a 12 % alkoholu. Pomocí vysoce-účinné kapalinové chromatografie byly identifikovány významné antioxidanty, konkrétně kyselina gallová, kyselina vanilová, kyselina syringová, kyselina kaftarová, kyselina kávová, kyselina p-kumarová, kyselina fertarová, kyselina ferulová, katechin, epicatechin, cis-resveratrol, rutin, quercitrin, quercetin a tyrosol. Spektrofotometrie bylo použito i k stanovení antioxidační aktivity, obsahu celkových polyfenolů, flavonoidů a kyseliny hydroxyskořicové. Z výsledků této studie lze konstatovat, že obsah antioxidačních komponent v dealkoholických vínech a v "běžných" vínech byl řádově v podobných hodnotách. Klíčová slova: dealkoholizované víno, polyfenolické sloučeniny, antioxidační aktivita, HPCLOur work was focused on the study of antioxidant ingredients contained in dealcoholised selected wines. For the experiment, three were selected samples of white, pink, three and three red wines, each of the values alcohol 0,1 %, 5 % and 12 % alcohol. Using a high-performance liquid chromatography were identified important antioxidants, specifically gallic acid, vanillic acid, syringic acid, caftaric acid, caffeic acid, p-coumaric acid, fertaric acid, ferulic acid, catechin, epicatechin, cis-resveratrol, rutin, quercitrin, tyrosol and quercetin. Spectrophotometry was also used for the determination of antioxidant activity, contents of total polyphenols, flavonoids and hydroxycinnamic acids. The results of this study can be said that the content of antioxidant components in dealcoholised wines and a "normal" order of the wines was similar values.
Keywords:
antioxidační aktivita; dealkoholizované víno; HPCL; polyfenolické sloučeniny