Original title:
Sekundární produkty révy vinné a vína
Authors:
Staňková, Andrea Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá sekundárními produkty z révy vinné a vína. Teoretická část se zabývala popisem jednotlivých sekundárních produktů, jejich výrobou, využitím v kuchyni a zdravotními účinky. Jsou zde uvedeny výrobky známé, lehce sehnatelné na českém trhu, ale i výrobky, které se postupně dostávají do povědomí zákazníků a začínají být vyhledávány. Praktická část se zabývala výrobou želé a porovnávala výsledky s komerčně dostupnými produkty. Porovnával se obsah alkoholu, ten byl v pokusných vzorcích želé nižší z důvodu delšího působení tepla. V komerčních produktech byl měřen obsah alkoholu a cukru a výsledky byly porovnány s hodnotami uvedenými na etiketách. Tyto hodnoty byly odlišné. Často se také setkáváme se špatným pojmenováním jednotlivých produktů; vinné želé se vyrábí z vína, zatímco vinná marmeláda je vyrobena z moštu.The theoretical part deals with the description of each byproducts, their production, use in kitchen and health effects. There are mentioned products known, easily obtainable on the Czech market, but also products that are gradually getting into awareness of customers and begin to be sought. The practical part dealt with the production of wine jelly and compare the results with commercially available products. When comparing the content of alcohol, it was lower in the experimental samples, because of longer exposure to heat. In commercial products was measured content of alcohol and sugar and the results were compared with the values listed on labels. These values were different. Often we meet with bad naming of individual products. Grape jelly is produced from wine, and the wine jam is made of wine must.
Keywords:
hroznový olej; sekundární produkty révy vinné; vinné želé