Original title:
The comparison of productivity in the food Industry from international perspective
Authors:
Kovář, David Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] This bachelor thesis deals mainly with the analysis regarding to a food production in a period of the last five years. The first part of the thesis focuses on a food sector of the selected countries from imprortant regions of the world. The following issues write about the other food trading factors, such as the exports and imports or important trading partners as well. Introduction speech of the countries contains a brief description of each of the analyzed countries concerning its geographical location and economic conception. As far as this work is concerned, the attention is neared to the specific food production spheres which are characteristic for each of the selected countries, where most of the facts are expressed in the numbers or percentage. Furthermore, the work takes its direction of the practical part. Short description of each of the analyzed industry, together with relevant figures compares a productivity of the food industries among the most food productive countries. Last part is my own opinion on the education role in the food industry, which refers back to a depiction of already produced food and its waste management. The part also remains how the education is crucial in the Third World countries.Bakalářská práce se hlavně věnuje rozboru, týkající se potravinářské produktivity v posledních pěti letech. První část práce se zaměřuje na potravinářský sektor vybraných zemí z důležitých regionů světa. Následující záležitosti píší o dalších potravinářsko-obchodních faktorech, jako je import a export nebo také o obchodních partnerech. Úvodní proslov zemí obsahuje krátký popis každé z analyzovaných zemí, odkazující na jejich zeměpisnou polohu a ekonomickou situaci. Co se týče dalších záležitostí této práce, pozornost je přiblížena na specifické potravinářské sektory, charakteristické pro každou z vybraných zemí, kde nejvíce faktů, je vyjádřeno v číslech nebo v procentech. Dále práce nabírá směr její praktické části. Krátký popis každého z analyzovaných průmyslů společně s příslušnými tabulky, porovnávají výrobu potravinářských průmyslů mezi nejvíce produkujícími zeměmi. Poslední část je vlastní názor na roli vzdělání v potravinářském průmyslu, což odkazuje zpět ke znázornění doposud vyprodukovaného jídla a jeho plýtvání. Tahle část také zmiňuje jak je vzdělání podstatné v zemích Třetího Světa.
Keywords:
obchodující faktory; potravinářská produkce; vzdělání