Original title:
Inovace v rámci komoditní vertikály čerstvých rajčat na francouzském trhu
Authors:
Matušková, Eva Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Matušková, E.: Inovace v rámci komoditní vertikály čerstvých rajčat na francouzském trhu. Diplomová práce. Brno, 2015. Diplomová práce pojednává o sektoru čerstvých rajčat na francouzském trhu. Práce je zaměřena především na otázku kvality rajčat a vlivy, které na ni působí. Teoretická část pojednává o základních charakteristikách výrobního odvětví, o struktuře komoditní vertikály a vazbách, které jsou mezi jednotlivými aktéry. V neposlední řadě také o kvalitě rajčat a způsobech jejich certifikace. Vlastní práce řeší problematiku vlastností odrůdové skladby, která tvoří nabídku na trhu. Práce se věnuje faktorům působícím na kvalitu výsledných produktů, vlivům a souvislostem, které provází celý proces výroby. Zvolený problém je zkoumán pomocí interview s experty pracujícími ve výrobním odvětví. Získané informace jsou analyzovány pomocí metody analytické mřížky. Hlavním zjištěním práce je přítomnost problému s kolektivní reputací produktu. V závěrečné části práce je pojednáváno o aplikaci politiky značek, jako možném řešení pro zprůhlednění trhu a omezení poklesu kvality rajčat. Získané poznatky je možné dále použít k odhadu budoucího dění na francouzském trhu s čerstvými rajčaty a rovněž k predikci změn, ke kterým by na trhu mohlo docházet.Matušková, E.: Innovation within the framework of the commodity vertical line of tomatoes on the French market Master's thesis. Brno, 2015 This Diploma thesis deals with the sector of fresh tomatoes on the French market. The thesis is focused on the issue of tomato quality and describes various factors having an impact on the quality of tomatoes. The theoretical part presents the fundamental characteristics of the industry and examines the structure of investigated commodity chain and the relationship between the individual factors. Last but not least, the first part also looks into tomato quality and various procedures of its certification. The second part of the thesis deals with the characteristics of the structure of cultivars currently proposed at the French market's supply. Furthermore, it explains various factors influencing the quality of the final product and describes different chains of events that may occur throughout the entire production process. The investigation of the chosen issue was based on a series of interviews with experts in the field. The collected data were analyzed through a framework of the analytical grid. The main conclusion of this study is that the problem of collective reputation of the product reveals itself to be crucial in this matter. The last part of this thesis examines the application of the labeling policy as a possible solution for making the French tomato market more transparent and to limit the decrease of tomato quality. The collected data can be further used to assess the future development as well as anticipate the possible forthcoming mutations of the fresh tomato market in France.
Keywords:
francouzský trh; inovace; kolektivní reputace; komoditní vertikála; kvalita; rajčata