Original title:
Analýza vybraných zemědělských produktů z hlediska optimálního poměru n-3 a n-6 polynenasycených mastných kyselin
Authors:
Rozíková, Veronika Document type: Doctoral theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Praktická část této práce se skládá ze tří hlavních kapitol: Metoda stanovení polynenasycených mastných kyselin plynovou chromatografií; Vliv přídavku semen šalvěje španělské na obsah PUFA n-3 v tkáních živočichů; Vliv EPA a DHA na obsah krevních lipidů v plazmě a zastoupení mastných kyselin v tkáních potkanů. Cílem bylo zvýšit obsah PUFA n-3 v živočišných tkáních, zlepšit poměr n-6/n-3 mastných kyselin a snížit hladiny celkového cholesterolu a LDL cholesterolu a zvýšit hladinu HDL cholesterolu. Experimentální část předkládané práce vznikla za podpory IGA. Vliv přídavku semen šalvěje španělské na obsah PUFA n-3 v tkáních živočichů byl analyzován v křepelčích vejcích, kuřecím mase a tří druhů hmyzu pro kvalitativní a kvantitativní zastoupení mastných kyselin. V experimentu bylo dosaženo zvýšení obsahu PUFA n-3 v živočišných tkáních (P < 0,05). Přídavek semen šalvěje španělské do krmiva zvířat měl vliv na senzorické vlastnosti jejich produktů. Vliv EPA a DHA na obsah krevních lipidů v plazmě a zastoupení mastných kyselin v tkáních potkanů bylo ovlivněno přidáním lososového a palmového oleje do krmiva modelových zvířat. V pokusu byl u skupiny s obsahem lososového oleje v krmivu snížen obsah celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a triacylglycerolů v porovnání se skupinou kontrolní a skupinou s přídavkem palmového tuku do krmiva (P < 0,05).The practical part of this thesis consists of free main chapters: the method for the determination of polyunsaturated fatty acids by gas chromatography; the effect of addition of Spanish Sage seeds on the content of PUFA n-3 in the tissues of animals; the effect of EPA and DHA content of blood plasma lipids and fatty acid in the tissues of rats. The aim was to increase the content of PUFA n-3 in animal tissues improving the ratio of n-6/n-3 fatty acids, and reduced levels of total cholesterol and LDL cholesterol levels and to raise HDL cholesterol. The experimental part of this work was supported by the IGA. The effect of addition of Spanish Sage seeds on the content of n-3 PUFA in the tissues of animals was analyzed in quail eggs, chicken meat and free species of insects to qualitative and quantitative analysis of fatty acids.The content of PUFA n-3 in animal tissues was increased in groups with addition of Spanish Sage seeds in the diet (P < 0,05). The addition of Spanish sage seeds to feed the animals had an impact on the sensory properties of their products. The effect of EPA and DHA content of blood lipid levels and fatty acids composition in rat tissues was achieved by the addition of salmon and palm oil to feed animals. The group with the addition of salmon oil in the diet had lowered total cholesterol, LDL cholesterol and triglycerides as compared to the control group and the group with the addition of palm fat in feed (P < 0,05).
Keywords:
lipidy; mastné kyseliny; živočišné tkáně