Original title:
Účetní souvislosti odštěpení sloučením
Translated title:
Accounting contexts of division by cleaving and amalgamation
Authors:
Sládková, Simona ; Skálová, Jana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce na téma Účetní souvislosti odštěpení sloučením v úvodu první kapitoly seznamuje čtenáře s existujícími druhy přeměn a jejich základní charakteristikou. Dále podrobněji rozšíří čtenářům povědomí o rozdělení odštěpením sloučením a osvětlí jim pojmy s touto problematikou spjaté. Druhá kapitola se zaměřuje na účetní souvislosti oceňování jmění zanikající společnosti. Popisuje zejména jeho důvody, metody a dopady. Třetí kapitola navazuje na oceňování jmění postupem při sestavování zahajovací rozvahy. K té je nutno napsat komentář, jehož obsahem se třetí kapitola také zabývá. Praktická část této bakalářské práce představuje dvě konkrétní společnosti a rozebírá rozdělení odštěpením sloučením uskutečněné mezi nimi.The bachelor thesis on Accounting contexts of division by cleaving and amalgamation at the beginning of the first chapter acquaints readers with the existing types of business transformations and their basic characteristics. Furthermore it extends readers awareness of the division by cleaving and amalgamation and elucidates them the concepts related to this issue. The second chapter focuses on the accounting contexts to the valuation of assets of the dissolved company. Mainly describes it´s reasons, methods and impacts. The third chapter describes preparing of an opening balance sheet. For that it is necessary to write a comment, the content of which the third chapter also deals. The practical part of this thesis presents two concrete companies and analyzes the division by cleaving and amalgamation effected between them.
Keywords:
business transformation; company; division of a company; přeměna; rozdělení společnosti; společnost
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/51550