Original title:
Využití terroir pro budování apelačních systémů a výrobu regionálních vín
Authors:
Šimonová, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V první části své bakalářské práce jsem stručně popsala význam polohy vinice a odrůdy révy vinné v historickém vývoji našeho vinařství. Jaké směsi odrůd byly doporučovány vysazovat pro jednotlivá místa. V další části jsem popsala klasifikaci vín podle různých kriterií a vysvětlila rozdíly mezi germánským a románským systémem značení vín. Dále je objasněno, jak lze v České republice zatřídit víno jako VOC, jaké jsou podmínky pro jeho výrobu a co by měla tato značka garantovat. Ve třetí části práce je rozebrán pojem "terroir" z hlediska historie a pohledu současnosti. Nejrozsáhlejší částí práce je popis jednotlivých faktorů, které na révu vinnou v přírodních podmínkách působí.In the first part of my thesis, I briefly described the importance of the position of vineyards and grape varieties in the historical development of our winery. What mix of varieties have been recommended to plant for each location. In the next section, I describe the classification of wines according to different criteria, and explain the differences between the Germanic and Romanic system of labeling wines. It is also explained how the Czech Republic to classify wine as VOC, what are the conditions for its production and what should sign this guarantee. The third part is the analysis of the term "terroir" in terms of history and perspective of the present. The largest part is the description of the factors which grapes are naturally active.
Keywords:
apelační systém; odrůdy révy vinné; poloha vinice; spon výsadby; terroir; vinifikace