Original title:
Vinohradnické faktory ovlivňující obsah dusíkatých látek v hroznech
Authors:
Šafaříková, Hana Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V bakalářské práci se zaměřuji na vinohradnické faktory ovlivňující obsah dusíkatých látek v hroznech. První část práce se zabývá významem dusíku ve výživě révy vinné a jeho zdroji, dále hnojením dusíkem. Symptomy jeho nadbytku či nedostatku, způsobu hnojení a druhy dusíkatých hnojiv. Druhá část je věnována dusíkatým látkám v hroznech, v moštu a ve víně a asimilovatelným dusíkem. Závěrečná část práce se zaměřuje na ozelenění vinic, typy ozelenění a rostlinami, které jsou schopné akumulovat dusík.In my work I focus on the vineyard factors that affect the content of nitrogen compounds in grapes . The first part deals with the importance of nitrogen in the vine nutrition and its resources , as well as nitrogen fertilization . Symptoms of excess or deficiency, the method of fertilization and kinds of nitrogen fertilizers. The second part is devoted to nitrogen substances in grapes, must and wine and assimilable nitrogen. The final part focuses on planting the vineyard and its species and plants that are able to accumulate nitrogen.
Keywords:
dusík; hnojiva; ozelenění; vinohrad; víno