Original title:
Technologie fortifikovaných vín vyráběných mimo Evropu
Authors:
Smítková, Martina Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřená na technologii fortifikovaných vín mimo Evropu. Postupně jsou rozebírány jednotlivé kontinenty a státy, zabývající se produkcí tohoto specifického typu vína. První kapitola popisuje tato vína všeobecně, tedy v čem tkví rozdíl v technologii oproti vínům tichým, jak se dělí apod. Americký kontinent, ať už jeho severní nebo jižní část, je rozebrán v kapitole druhé. Pozornost je věnována především Kalifornii, Kanadě a Argentině. Třetí část je zaměřena na jižní část Afriky. Zde je popsána technologie výroby vín typu portské a sherry a také brandy. Kapitola čtvrtá se zabývá kontinentem Asijským. Uvedeny jsou státy jako Rusko, Indie nebo Čína, která je známá svými fortifikovanými rýžovými víny. Poslední bod se soustřeďuje na Austrálii. Mimo jiné je zde uveden slavný rutherglenský Muscat nebo Tokaj (Topaque). V příloze je pro srovnání popsána technologie tří základních evropských stylů fortifikovaných vín, a to Portské, Sherry a Madeira.This thesis is focused on the technology of fortified wines outside Europe. The production of this specific type of wine is described for each of engaged continent and country. The first chapter describes this wines generally, what is the difference in technology compared to still wines, how they are divided, etc. The American continent, whether the north or the southern part, is described in the second chapter. Attention is paid to California, Canada and Argentina in particular. The third chapter is focused on the southern part of Africa. The technology of the production of port wine, sherry and brandy is described here. The fourth chapter focuses on the Asian continent. They are countries such as Russia, India or China listed. China is known for its fortified rice wines. The last chapter is focused on Australia. Among other things, there is a famous Rutherglen Muscat or Tokay (Topaque). In the annex, there are described three basic technologies of European styles of fortified wines - Port, Sherry and Madeira, for comparison.
Keywords:
flor; fortifikované víno; Madeira; portské; sherry; solera