Original title:
Možnosti skladování a zpracování jedlých květů
Authors:
Piechová, Sandra Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na skladování a zpracování jedlých květů. Skladováno bylo 10 druhů jedlých květů v chladírně při teplotě 5°C a proběhlo dvěma způsoby: květy v krabičkách balených ve fólii a s využitím částečného vakua. Statistickou analýzou dat bylo vyhodnoceno vakuové skladování jako vhodnější. Nejlépe skladovatelné byly květy druhu Tagetes a Calendula officinalis. Jako nevhodné ke skladování byly vyhodnoceny květy Hemerocalis a Hosta lindheimeri. Vybrané jedlé květy byly zpracovány na květinový ocet, olej, máslo a lyofilizované květy. Na základě senzorické analýzy mají květinového oleje i octy stejnou možnost uplatnit se na trhu. U lyofilizovaných květů pro uplatnění na trhu hodnotitelé upřednostnili květy Rosa a Malva sylvestris.Diploma thesis is focused on the storage and processing of edible flowers. Was stored 10 kinds of edible flowers in cold storage at 5°C and it was carried out in two ways: flowers in boxes packed in foil and using a partial vacuum. Statistical analysis of data was evaluated vacuum storage as more appropriate. Top storable species were flowers Tagetes and Calendula officinalis. As unsuitable for storage were evaluated flowers of Hemerocalis and Hosta lindheimeri. Selected edible flowers were then processed on floral vinegar, oil, butter and freeze-dried flowers. Based on sensory analysis have flower oils and vinegars same opportunity to succeed in the market. For freeze-dried flowers in parameter market application evaluators prefer flowers of Rosa and Malva sylvestris.
Keywords:
jedlé květy; senzorické hodnocení; skladování jedlých květů; zpracování jedlých květů