Original title:
Kyseliny v hroznech a vínech a jejich vliv na kvalitu vín
Authors:
Zatloukalová, Magdaléna Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce byla napsána v Lednici na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně v roce 2014. V literární části práce byly popsány fyziologické procesy zrání hroznů, dále také jednotlivé organické kyseliny v hroznech a vínech a možnosti jejich úpravy. V experimentální části byl sledován vliv vybraných kyselin na celkovou kyselost a chuť vína. V hodnocení celkové intenzity kyselosti se u obou koncentrací projevily jako méně intenzivní vzorky s přídavkem kyseliny vinné a mléčné, vzorky s kyselinou jablečnou a citrónovou působily na hodnotitele kyseleji. V hodnocení celkového chuťového projevu byl jako nejpříjemnější označen vzorek s kyselinou vinnou. Nejméně chutnými se staly vzorky s přídavkem kyseliny citrónové a jablečné.The Bachelor thesis was written in Lednice on Department of Post-Harvest of Horticulture Products, in Faculty of horticulture at Mendel University in Brno in 2014. The literary part describes physiologic processes of grape ripening and also individual organic acids in grapes and wines and possibilities of their treatment. The experimental part deals with the impact of selected acids on overall acidity and taste of wine. In the evaulation of the overall intensity of acidity in both concentrations appeared less intense samples with the addition of tartaric acid and lactic, smaples with malic and citric acid seemed to the evaluator to be sourer. In the evaulation of the overall taste was as the most pleasant sample marked the one with tartaric acid. Least tasty become samples with addition of citric acid and malic acid.
Keywords:
hrozny révy vinné; kyselina jablečná; kyselina vinná; organické kyseliny; víno