Original title:
Výroba mražených krémů
Authors:
Jedličková, Markéta Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce nese název výroba mražených krémů. V úvodu jsou mražené krémy definovány z hlediska složení, výroby, výživové hodnoty. Cílem bylo zaměřit se na jednotlivé komponenty, jejich alternativy, včetně surovin, obsahující bioaktivní látky, které mohou být přínosem pro zdraví člověka. Druhá část pojednává o jednotlivých krocích výroby. Další část prozkoumává sortiment výrobků na českém trhu v některých obchodních řetězcích. Obsahuje rozdělení mražených krémů do charakteristických legislativních kategorií dle obsahu tuku, sušiny a značení na obalu. Poslední kapitola obsahuje praktikum výroby mraženého krému sorbet citrónový s následným senzorickým zhodnocením.Bachelor thesis is called manufacture of ice cream. In the introduction, ice creams defined in terms of composition, production, nutritional value. The aim was to focus on the individual components and their alternatives, including raw materials containing bioactive substances that may be beneficial to human health. The second section discusses the individual steps of production. Another section explores the range of products on the Czech market in some retail chains. Includes ice cream distribution into characteristic legislative categories according to the fat content, dry matter and markings on packaging. The last chapter contains a practical part of manufacture ice cream lemon sorbet followed by sensory evaluation.
Keywords:
bioaktivní látky; praktická část; sortiment; suroviny; technologické kroky