Original title:
Sledování vybraných parametrů ovlivňujících gushing u sladovnického ječmene
Authors:
Němec, David Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V předkládané diplomové práci se pojednává o sladovnickém ječmeni, jako o výchozí surovině pro výrobu piva a u něj se vyskytujícímu negativnímu jevu zvaném gushing. V první části je popsán technologický postup výroby sladu a vymezen pojem gushing. Dále jsou zde uvedeny informace o příčinách vzniku, možnostech potlačení a způsobech stanovení tohoto fenoménu. Praktická část je zaměřena na stanovení náchylnosti sladovnického ječmene ke gushingu. Pro stanovení byl zvolen třídenní test Carlsberg. Gushing byl sledován v letech 2012 a 2013 na odlišně ošetřených porostech ječmene jarního pěstovaného v lokalitě Hrubčice. Celkově bylo provedeno 160 stanovení, u kterých byl vyhodnocen vliv jednotlivých ošetření ječmene na míru gushingu.Presented diploma thesis is about malting barley as a initial ingredient for producing beer and about its negative effect called gushing. In the first part of dissertation is described technological procedure of malt production and defined term gushing. Also there are mentioned information about cause of initiation, reduction possibilities and methods to describe gushing phenomena. Practical part is mainly focused to define susceptibility of malting barley to gushing and for testing was chosen three days test Carlsberg. The gushing was monitored on differently treated vegetation of spring barley which was grown in seasons 2012 and 2013 in Hrubčice locality. On the performed 160 testing samples were evaluated influence of threads barley on degree of barley gushing.
Keywords:
gushing; ječmen jarní; ošetření ječmene; slad; stanovení gushingu