Original title:
Moučné speciály pro domácí pekárny
Authors:
Domes, Roman Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce na téma "Moučné speciály pro domácí pekárny" bylo prostudovat dostupnou literaturu a na dané téma vypracovat literární přehled. V první části práce je pojednání o obecné charakteristice obilovin a jejich roli v lidské výživě, a poskytuje základní informace o mlynářských technologiích a jednotlivých surovinách pro pekárenskou výrobu. Druhá polovina práce je zaměřená na moučné speciály pro domácí pekárny, jejich současný vývoj a nabídku na našem trhu. Stručně pojednává o moučných směsích cílených na konkrétní zákazníky a dokumentuje přípravu některých náhodně vybraných výrobků. Třetí část je zaměřená na domácí pekárny, konkrétně na jejich nabídku na trhu a popis principů a postupů uplatňovaných při jejich využití.The goal of my bachelor thesis called "Special flours for home breadmakers" was to complete a literary overview from relevant sources. The first part of my thesis contains information about general characteristic of cereals and their role in human nutrition. Further the thesis deals with basic information about flour technologies and individual raw materials for bakery production. In the sexond half of my thesis, i focused on special flours for breadmakers, their current development and offer in our market. In this section, I investigated particular flour mixes targeted to specific customers and documents the preparation of certain randomly selected products. In conclusion, i concentrated on breadmakers, specifically their market offer and the description of the principles and procedures for their use.
Keywords:
chléb; domácí pekárny; mouka; moučné speciály