Original title:
Kvalita bezlepkových surovin
Authors:
Dvořáková, Šárka Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá především výběrem bezlepkových surovin, jejich dostupností a dietetickým složením, které jsou určeny pro bezlepkovou dietu. Zaměřuje se na výhody a nevýhody konkrétních surovin ve výrobě bezlepkových pekařských výrobků i piva. Stručně seznamuje s problematikou celiakie, jejími projevy a léčbou. Rovněž uvádí legislativní ustanovení týkající se celiakie v České republice. Zaměřuje se též na příspěvky českých pojišťoven pro pacienty s diagnostikovanou celiakií.Bachelor thesis mainly deals with the selection of gluten-free raw materials, their availability and dietary composition, which are designed for a gluten-free diet. It focuses on the advantages and disadvantages of specific raw materials in the production of gluten-free bakery products and beer. Briefly introduces the issue of celiac disease, its symptoms and treatment. It also states the legislative provisions relating to celiac disease in Czech Republic. It focuses also on the Czech insurance contributions for patients diagnosed with celiac disease.
Keywords:
bezlepkové suroviny; bezlepkové výrobky; celiakie; legislativa; pivo