Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1,028 záznamů.  začátekpředchozí948 - 957dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ochranná strava.
ŠÍMOVÁ, Michaela
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou ochranné stravy. Teoretická část je zaměřena na analýzu související literatury. Věnuji se tématu ochranné stravy jako způsobu výživy, který je důležitým předpokladem ochrany zdraví před civilizačními nemocemi. Dále se zabývám civilizačními chorobami v souvislosti s výživou a možnostmi jejich předcházení. Ve své práci píši i o zdraví a výchově ke zdraví jako o nutném prostředku k zachování duševního, fyzického i sociálnímu zdraví člověka, který je v nynější době vystaven vysokým nárokům, stále rychlejšímu životnímu tempu a stresovým situacím. Také se zmiňuji o programu Zdraví pro všechny v 21. století. Hlavní náplní praktické části je zkoumání stravovacích návyků, informovanosti o zdravé stravě v souvislosti se vznikem nemocí a postojů lidí. Výzkum byl prováděn pomocí dotazníku, počet zúčastněných respondentů byl 128. Ze dvou výzkumných otázek byla jedna nepotvrzena a jedna potvrzena.
Stravovací zvyklosti studentů Jihočeské univerzity - pravidelně sportující versus nesportující
JANKŮ, Alena
Tato bakalářská práce se zabývá za prvé výživou a za druhé významem fyzické aktivity a záležitostmi s ní souvisejícími. Pohyb je pro člověka velice důležitý, je totiž prevencí mnoha civilizačních onemocnění, ať už se jedná o obezitu, srdečně cévní onemocnění či psychické problémy. Definice Světové zdravotnické organizace (WHO, 1946) zní: {\clqq}Zdraví není jen absence nemoci či poruchy, ale je to komplexní stav tělesné, duševní i sociální pohody, zdraví je fyzické, psychické a sociální prospívání či blaho.`` Z této definice je tedy jasné, že nelze opomenout žádnou z těchto oblastí. Lékařská péče má zajišťovat zdraví těla i psychiky, avšak to bez osobního přičinění jedince samotného nelze. Každý jednotlivec by se tedy měl zajímat o to, co jí a pravidelně sportovat, čímž sám sobě velmi prospěje. V teoretické části je kladen důraz na skutečnosti, které nelze v souvislosti s vykonáváním zdravé pohybové aktivity opomenout. Jedná se o vliv výživy a fyzické aktivity na zdraví člověka a dále jsou popsány nejpopulárnější a zároveň i nejvhodnější sportovní disciplíny. Práce pokračuje popisem složek energetického výdeje, zmíněny jsou i pojmy jako je tepová frekvence či aerobní a anaerobní zátěž. Nelze opomenout ani pitný režim a základní složky výživy, které člověk přijímá stravou, poté následují výživová doporučení a také známý model a pomůcka pro volbu potravin, pyramida výživy. Praktická část poskytuje aktuální informace o stavu stravovacích zvyklostí studentů Jihočeské univerzity. Porovnává mezi sebou skupinu studentů pravidelně sportujících a studentů nesportujících z hlediska stravovacích návyků, kam patří pravidelnost a vyváženost stravy a příjem bílkovin, tuků a cukrů. Výzkumná část zahrnuje také porovnání Body mass indexu u studentů pravidelně sportujících a nesportujících (muži sportující versus nesportující a ženy sportující versus nesportující).
Hlavní trendy zdravého životního stylu a jejich odraz v médiích
DOLÉNKOVÁ, Petra
Má diplomová práce by měla upozornit na hlavní trendy zdravého životního stylu a naopak informovat o faktorech, které zdraví negativně ovlivňují. Konkrétně se práce zabývá racionální výživou, pohybovou aktivitou, spánkem, rizikovými faktory životního stylu, stresem, civilizačními chorobami a médii, které nejčastěji tento zdravý životní styl propagují. Výzkumná část práce je realizována formou dotazníků, které se zaměřují na zhodnocení životního stylu dospívajících.
Sledování plnění spotřebního koše ve vybraných mateřských školách
ZIMMELOVÁ, Veronika
Cílem bakalářské práce v teoretické části bylo nejprve nastínění problematiky stravování v mateřských školách, vysvětlit pojem spotřební koš a následně analyzovat jednotlivé složky spotřebního koše z hlediska přínosu pro dětský organizmus. V praktické části je nejdříve vysvětlen princip výpočtu spotřebního koše. Hlavním cílem praktické části je analyzovat spotřební koš v oslovených mateřských školách a pak na základě sestaveného kritéria hodnocení provést zhodnocení plnění spotřebního koše v jednotlivých mateřinkách.
Kompenzační program k nápravě oslabení kardiovaskulárního systému-stavy po IM-metodické DVD
MATOUŠ, Libor
Překládaná práce monitoruje rizikové faktory srdečně cévního systému. Tématika je zaměřena na vhodnou životosprávu a adekvátní pohybovou aktivitu u postižených osob. Tělesná aktivita s vyváženou stravou patří mezi důležité faktory, které předcházejí těmto komplikacím. Cílem práce bylo vytvoření modelu motivujícího k péči o své tělesné a duševní zdraví.
Prevalence nadváhy a obezity u žáků II. stupně na základních školách.
VLKOVÁ, Alena
Tato práce je zaměřena na prevalenci nadváhy a obezity u žáků II. stupně na základních školách v okrese Písek. V teoretické části jsem se zabývala problematikou nadváhy a obezity u adolescentů, problematikou genetických vlivů, nedostatečným pohybem a špatným stravováním mládeže. Stěžejní částí práce byl výzkum, kde jsem prováděla antropometrická měření na základních školách v Chyškách, v Milevsku, v Písku, v Kovářově a v Čimelicích. Výzkumu se zúčastnilo 156 probandů obojího pohlaví. K vyhodnocení výsledků změřených žáků byl použit Body Mass Index a obvod pasu dle SZÚ. Antropometrická měření byla provedena v listopadu 2010.
Stravování dětí a mladistvých v dětských diagnostických ústavech, dětských domovech, dětských domovech se školou, výchovných ústavech a středisku výchovné péče v Královéhradeckém kraji
ŠPAČKOVÁ, Žaneta
Téma diplomové práce zní: {\clqq}Stravování dětí a mladistvých v dětských diagnostických ústavech, dětských domovech, dětských domovech se školou, výchovných ústavech a středisku výchovné péče v Královéhradeckém kraji``. Dětství a dospívání je specifickým obdobím, v kterém každý jedinec prochází významným tělesným, duševním a sociálním vývojem. Pro zdravý vývoj dítěte a zdraví v dospělosti je velmi významná správně volená výživa. Je důležité si uvědomit, že životní styl a životní prostředí ovlivňují zdravotní stav obyvatel až z 60 %, z toho přibližně 40 % patří výživě. Proto byla výzkumná část mé práce zaměřena na zmapování kvality stravování dětí a mladistvých, které jsou po dobu pobytu téměř výhradně odkázány jen na pokrmy připravované v rámci stravovacích služeb školských zařízení pro výkon preventivně výchovné péče, ústavní a ochranné výchovy. Cílem práce je zjistit, zda pestrost podávaných pokrmů ve vybraných zařízeních odpovídá svou skladbou jídel současným výživovým doporučením a v oblasti plnění spotřebního koše požadavkům vyhlášky č. 107/2005 Sb., ve znění vyhlášky č. 107/2008 Sb. Výzkum je proveden kvalitativní metodou. Pro sběr dat o zkoumaném souboru je využita technika analýzy datového souboru. Zkoumaným cílovým souborem jsou dětské diagnostické ústavy, dětské domovy, dětské domovy se školou, výchovné ústavy a středisko výchovné péče v Královéhradeckém kraji. Náhodným výběrem je vybráno šest zařízení, kterými je poskytnut datový soubor tvořený jídelními lístky, výdejkami a spotřebními koši za měsíce březen, duben, říjen, listopad z roku 2008. Získaná data jsou sumarizována v tabulkách a grafech, které přinášejí informace o skladbě podávaných jídel, plnění spotřebního koše, o způsobech hrazení celkové spotřeby ovoce a zeleniny, v jakém poměru jsou podávány rostlinné a živočišné tuky, v jakém množství jsou zastoupeny uzeniny, uzené výrobky a vnitřnosti ve skupině mas. Se zjištěnými výsledky a případnými nedostatky budou seznámeny vedoucí stravovacích služeb vybraných zařízení. V případě zjištěných nedostatků budou moci být v rámci kompetencí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje doporučeny změny ve skladbě jídelníčku či ve spotřebě potravin.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 1,028 záznamů.   začátekpředchozí948 - 957dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.