Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv aplikace síry a bóru na výnos a kvalitu semen sóji luštinaté
Klobásová, Gabriela
Cílem práce bylo posoudit vliv půdní a listové aplikace síry a bóru na obsah chlorofylu v listech, výšku rostlin a kvantitativní a kvalitativní parametry sklizených semen sóji luštinaté. Problematika byla řešena formou nádobového pokusu ve vegetační hale Mendelovy univerzity v Brně. Do pokusu byly zařazeny následující varianty: 1. S30 + Slist, 2. S30 + Bpůda, list, 3. S30 + Slist + Bpůda, list, 4. S60 + Slist, 5. S60 + Bpůda, list a 6. S60 + Slist + Bpůda, list. Do půdy byla síra aplikována ve dvou dávkách (30 a 60 kg.ha-1). Na všechny varianty byla aplikována síra (30 kg.ha-1) ve formě síranu amonného, resp. síranem amonným s bórem, kterými byla současně dodána startovací dávka dusíku (29 kg.ha-1). Pro vyšší dávku síry byl na variantách č. 4-6 aplikován síran draselný. Pro aplikace na list byla použita suspenze jemně mleté elementární síry v dávce 4 kg.ha-1 a roztok borethanolaminu v dávce bóru 0,5 kg.ha-1. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že vyšší aplikace síry do půdy vykazuje příznivé účinky na výšku rostlin, výnos i kvalitu semen. Foliární aplikace elementární síry má příznivý vliv na obsah oleje v semenech sóji a foliární aplikace bóru vykazovala vyšší výnos, velikost lusků, počet semen v luscích, obsah dusíkatých látek v semeni i obsah chlorofylu v listech. Kombinovaná aplikace síry a bóru na list příznivě ovlivnila obsah chlorofylu v listech, výnos semen, obsah dusíkatých látek a olejnatost semen.
Estrogenní účinky sóji a její dopad na lidský organismus
Pilátová, Lucie
V posledních letech se stalo často diskutovaným tématem zdravé stravování a jeho dopad na zdraví. V souvislosti s tím se částečně v zemích Evropy změnil způsob stravování, struktura i jeho základní složky. Některé potraviny se začaly vynechávat, jiné se dostaly do popředí. Díky tomu se začala více konzumovat i sója luštinatá. Tato bakalářská práce, na téma Estrogenní účinky sóji a její dopad na lidský organismus, pojednává o sóje jako rostlině, jejím složení, nutriční hodnotě, vlivu jednotlivých složek na zdraví konzumenta i různých výrobcích ze sóji a jejich konkrétním benefičním účinkům na zdraví. Kromě výhod konzumace sóji se však zabývá i negativními vlivy na zdraví a výživovou hodnotu, vycházejících z obsahu antinutričních látek a jejími alergenními účinky. Hlavní roli v této práci hrají i fyziologicky účinné látky, především fytoestrogeny, které sója obsahuje. O těchto látkách se hodně mluví v souvislosti s estrogenními účinky, ale také účinky antikarcinogenními.
Potenciál energetického využití odpadu pocházejícího ze sklizně a zpracování minoritních druhů plodin
ŠÍREK, Milan
Diplomová práce se zabývá posouzením energetického potenciálu odpadních materiálů vznikajících po sklizni a zpracování pohanky seté ve srovnání s dalšími minoritními druhy zemědělských plodin (len setý, hrách setý a sója luštinatá). V práci je zahrnuta elementární analýza odpadních materiálů na jejichž základě byla zjištěna hodnota spalného tepla, výhřevnosti a konečný energetický zisk.
Možnosti pěstování luskovin v různých systémech zemědělství ČR
Plchová, Radka
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení možnosti pěstování luskovin v různých zemědělských systémech České republiky. V literární rešerši této práce jsou nejprve představeny více a méně známé druhy luskovin a jejich podmínky pěstování. Dále jsou popsány jednotlivé zemědělské systémy - konvenční, integrované a ekologické zemědělství. Luskoviny jsou vhodné pro pěstování ve všech těchto systémech, ovšem v případě ekologického zemědělství je zvýšené riziko napadení škodlivými patogeny s odrazem v redukci výnosu a jeho kvalitě. V praktické části práce jsou prezentovány výsledky z nádobového experimentu se sójou luštinatou, kde byly sledovány výnosové a kvalitativní parametry v závislosti na úpravě environmentálních podmínek.
Obsahové látky semen sóji luštinaté (Glycine max (L.) Merr.) a dopady její konzumace na lidské zdraví
LESÁKOVÁ, Klára
Sója luštinatá se v ČR začala pěstovat koncem devadesátých let minulého století a od té doby se její osevní plochy výrazně rozrostly. Sójové boby slouží k výrobě mnohých pokrmů. Jsou hodnotným zdrojem bílkovin nejen pro výživu člověka. Také obsahují velké množství biologicky aktivních látek. Tyto látky mají pozitivní dopad na lidské zdraví. Nejvíce prozkoumané jsou účinky sójových fytohormonů - isoflavonů. Jejich konzumace snižuje u člověka výskyt rakovinného bujení a dalších onemocnění.
Technologie pěstování lupin a sóji v podmínkách České republiky
VŠETEČKA, Petr
Tato práce se zabývá problematikou technologie pěstování lupiny a sóji. V první řadě popisuje morfologické a biologické vlastnosti, rozebírá výběr vhodných odrůd, základní a předseťovou přípravu půdy a setí. Dále shrnuje technologii pěstování od přípravy půdy po sklizeň a úpravu semen. Součástí práce je také rozbor možného uplatnění obou rodů rostlin na českém trhu, jak pro lidskou spotřebu, tak ke zkrmování hospodářskými zvířaty. Taktéž je uvedena ekonomika pěstování.
Sója a její využití
TVRZICKÁ, Nela
Diplomová práce uvádí výsledky studie zabývající se povědomím žen ve věku 18 30 let o sóje. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou sóji, popisuje její odrůdy, pěstování a její složení. Dále je zde popsáno, jakými způsoby se dá sója využívat a naleznete tady seznam potravinářských sójových výrobků i jejich popis. V poslední kapitole teoretické části je uvedeno, jaký má sója vliv na lidské zdraví. Praktická část vyhodnocuje anketu tematizovanou na povědomí o sóje a jejím využití. Zjišťuje obecnou znalost o této luštěnině a hojnost jejího zastoupení ve stravě respondentek. Popřípadě v jaké formě. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden formou anonymního dotazníkového šetření. Nejčastěji formou interview. Získaná data jsou zpracována v grafické a tabulkové podobě.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.