Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Potenciál energetického využití odpadu pocházejícího ze sklizně a zpracování minoritních druhů plodin
ŠÍREK, Milan
Diplomová práce se zabývá posouzením energetického potenciálu odpadních materiálů vznikajících po sklizni a zpracování pohanky seté ve srovnání s dalšími minoritními druhy zemědělských plodin (len setý, hrách setý a sója luštinatá). V práci je zahrnuta elementární analýza odpadních materiálů na jejichž základě byla zjištěna hodnota spalného tepla, výhřevnosti a konečný energetický zisk.
Možnosti pěstování luskovin v různých systémech zemědělství ČR
Plchová, Radka
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení možnosti pěstování luskovin v různých zemědělských systémech České republiky. V literární rešerši této práce jsou nejprve představeny více a méně známé druhy luskovin a jejich podmínky pěstování. Dále jsou popsány jednotlivé zemědělské systémy - konvenční, integrované a ekologické zemědělství. Luskoviny jsou vhodné pro pěstování ve všech těchto systémech, ovšem v případě ekologického zemědělství je zvýšené riziko napadení škodlivými patogeny s odrazem v redukci výnosu a jeho kvalitě. V praktické části práce jsou prezentovány výsledky z nádobového experimentu se sójou luštinatou, kde byly sledovány výnosové a kvalitativní parametry v závislosti na úpravě environmentálních podmínek.
Obsahové látky semen sóji luštinaté (Glycine max (L.) Merr.) a dopady její konzumace na lidské zdraví
LESÁKOVÁ, Klára
Sója luštinatá se v ČR začala pěstovat koncem devadesátých let minulého století a od té doby se její osevní plochy výrazně rozrostly. Sójové boby slouží k výrobě mnohých pokrmů. Jsou hodnotným zdrojem bílkovin nejen pro výživu člověka. Také obsahují velké množství biologicky aktivních látek. Tyto látky mají pozitivní dopad na lidské zdraví. Nejvíce prozkoumané jsou účinky sójových fytohormonů - isoflavonů. Jejich konzumace snižuje u člověka výskyt rakovinného bujení a dalších onemocnění.
Technologie pěstování lupin a sóji v podmínkách České republiky
VŠETEČKA, Petr
Tato práce se zabývá problematikou technologie pěstování lupiny a sóji. V první řadě popisuje morfologické a biologické vlastnosti, rozebírá výběr vhodných odrůd, základní a předseťovou přípravu půdy a setí. Dále shrnuje technologii pěstování od přípravy půdy po sklizeň a úpravu semen. Součástí práce je také rozbor možného uplatnění obou rodů rostlin na českém trhu, jak pro lidskou spotřebu, tak ke zkrmování hospodářskými zvířaty. Taktéž je uvedena ekonomika pěstování.
Sója a její využití
TVRZICKÁ, Nela
Diplomová práce uvádí výsledky studie zabývající se povědomím žen ve věku 18 30 let o sóje. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou sóji, popisuje její odrůdy, pěstování a její složení. Dále je zde popsáno, jakými způsoby se dá sója využívat a naleznete tady seznam potravinářských sójových výrobků i jejich popis. V poslední kapitole teoretické části je uvedeno, jaký má sója vliv na lidské zdraví. Praktická část vyhodnocuje anketu tematizovanou na povědomí o sóje a jejím využití. Zjišťuje obecnou znalost o této luštěnině a hojnost jejího zastoupení ve stravě respondentek. Popřípadě v jaké formě. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden formou anonymního dotazníkového šetření. Nejčastěji formou interview. Získaná data jsou zpracována v grafické a tabulkové podobě.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.