|
Mikrobiologická kontaminace obalového skla
Bělohoubková, Tereza ; Vítová, Eva (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o vzniku mikrobiální kontaminace při výrobě obalového skla používaného v potravinářském průmyslu. Teoretická část definuje pojem obal, jeho funkce a legislativu spojenou s obalovým sklem. Detailně popisuje výrobu obalového skla a potenciální místa vzniku mikrobiálního znečištění. V práci jsou charakterizovány nežádoucí mikroorganismy přítomné u obalového skla a možnosti jejich stanovení. V praktické části byly analyzovány stěry z výrobků obalového skla pomocí ATP bioluminiscence a stanovena hodnota pH vnitřního povrchu skla za účelem determinace druhů mikroorganismů schopných přežívat na skleněném povrchu. V závěru práce jsou diskutována ustanovení, která snižují rizika mikrobiálního znečištění.
|
|
Application of selected plant materials for the preparation of biodegradable plastics
TŮMOVÁ, Jana
Hlavním cílem této práce bylo zhodnotit proveditelnost výroby udržitelných a biologicky odbouratelných filmů pro balení potravin vyrobených z rostlinných surovin metodou odlévání. Specifické cíle byly následující: a) Optimalizace kroků odlévací metody pro přípravu filmů na základě použití různých druhů mouk, stanovení jejich fyzikálních vlastností (barva, soudržnost, pružnost). b) Příprava biofilmů z vybraných druhů mouk, vyhodnocení jejich fyzikálních a mechanických vlastností (vizuální a hmatové aspekty, barva, tloušťka, vlhkost). c) Zkoumání biologické rozložitelnosti získaných materiálů na základě enzymatické degradace ve vodním prostředí a ve vodě samotné.
|
|
Mikrobiologická kontaminace obalového skla
Bělohoubková, Tereza ; Vítová, Eva (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o vzniku mikrobiální kontaminace při výrobě obalového skla používaného v potravinářském průmyslu. Teoretická část definuje pojem obal, jeho funkce a legislativu spojenou s obalovým sklem. Detailně popisuje výrobu obalového skla a potenciální místa vzniku mikrobiálního znečištění. V práci jsou charakterizovány nežádoucí mikroorganismy přítomné u obalového skla a možnosti jejich stanovení. V praktické části byly analyzovány stěry z výrobků obalového skla pomocí ATP bioluminiscence a stanovena hodnota pH vnitřního povrchu skla za účelem determinace druhů mikroorganismů schopných přežívat na skleněném povrchu. V závěru práce jsou diskutována ustanovení, která snižují rizika mikrobiálního znečištění.
|