Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Molecular bases for the effect of exercise on postmenopausal bone health
Mocová, Klára ; Škubica, Patrik (vedoucí práce) ; Pikner, Richard (oponent)
Hormonální změny způsobené menopauzou, zejména pokles hladiny estradiolu, vedou k rychlému úbytku kostní hmoty. Díky tomu je významné procento žen po menopauze ohroženo rozvojem osteoporózy. Postmenopauzální osteoporóza ovlivňuje celkové zdraví a kvalitu života žen. Pravidelná fyzická aktivita je považovaná za jeden ze způsobů, kterými se dá zmírnit proces úbytku kostní hmoty a předejít křehkosti kostí. Mnoho molekul se účastní reakce kostí na mechanickou zátěž při cvičení, přičemž některé z nich jsou produkované přímo kostními buňkami a jiné pocházejí z ostatních tkání, například myokiny nebo cytokiny. Molekulární souvislosti mezi kostními změnami způsobenými menopauzou a reakcí kostí na cvičení nejsou zatím dobře prozkoumány, obzvlášť s ohledem na různé typy cvičení nebo individuální rizika osteoporózy. Lepší porozumnění těmto souvislostem by nám mohlo pomoci lépe pochopit, jak přesně cvičení ovlivňuje postmenopauzální kosti. Tyto informace by mohly rovněž přispět k vytvoření účinnějších programů pro prevenci osteoporózy prostřednictvím cvičení a k rozvoji lepších preventivních a léčebných přístupů týkajících se postmenopauzální osteoporózy. Klíčová slova: menopauza, kostní metabolismus, fyzická aktivita, cvičení, postmenopauzální osteoporóza
Specifika výživy u postmenopauzálních žen
Ostárková, Ester ; Maruna, Pavel (vedoucí práce) ; Tůmová, Eva (oponent)
Diplomová práce se zabývá specifiky výživy u žen po menopauze. Ženy se v tomto období potýkají s úbytkem ženských hormonů a postmenopauzálními symptomy, které výrazně ovlivňují kvalitu života. Zdravý životní styl hraje výraznou roli v omezení působení symptomů na činnosti každodenního života a je prevencí vzniku onemocnění typicky podmíněných stárnutím organismu. Teoretická část práce se zabývá problematikou menopauzy a fyziologických změn, objasňuje zvýšená rizika vzniku onemocnění v tomto období života ženy, uvádí jejich dietní opatření a věnuje se obecným doporučením v rámci vhodného stravování pro ženy v menopauze včetně problematiky fytoestrogenů. Cílem diplomové práce je zhodnotit stravovací zvyklosti postmenopauzálních žen ve srovnání se všeobecnými doporučeními a určit míru informovanosti o vhodné výživě, pohybové aktivitě, možnostech prevence a o možném vyšším riziku vzniku onemocnění v tomto období. V rámci metodologie bylo využito dotazníkové šetření, které bylo doplněno případovými studiemi. Výsledky výzkumu poukazují na nevhodné stravovací návyky žen po menopauze, tj. nízkou spotřebu ryb, zeleniny i celozrnných výrobků, a naopak vyšší konzumaci potravin s nevhodným složením. Nebyla potvrzena závislost mezi nejvyšším dosaženým vzděláním žen a informovaností o výživě, nicméně povědomí o...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.