Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Lisování olejů ze semen méně známých ovocných druhů
Horníková, Gabriela
Diplomová práce se zaměřuje na technologii a proces výroby olejů ze semen méně známých ovocných druhů (líska obecná, ořešák královský, černý a červený rybíz, růže šípková, mandloň obecná, slivoň švestka, meruňka obecná a broskvoň obecná). Bylo zjištěno, že Soxhletova metoda z hlediska výtěžnosti oleje je účinnější (líska 68 % / ořešák 66 % / broskvoň 44 % / slivoň 36 % / meruňka 31 % / rybíz 14 % / růže 9 %), než lisování za studena, pomocí šnekového lisu (líska 62,7 % / ořešák 54,4 % / mandloň 43 % / slivoň 35 % /meruňka 28 % / broskvoň 27 % / růže 5 % / rybíz 2 %). (GC metoda) Nejvíce zastoupenými mastnými kyselinami ve všech olejích jsou kys. olejová (18,54 - 85,77 %), kys. linolová (8,13 – 59,46 %) a kys. palmitová (3,75 – 6,76 %). (CHASO metoda) Detekce minerálních látek (C, H, N, O, S) s nejvyšším zastoupením C (67,4 – 85,3 %) > H (10,3 – 13,5 %) > O (1,5 – 22,4 %) > N 0,04 – 0,4 %). Obsah prvků (Fe, Ca, Cu a Mg) byl zjištěn pod limitem detekce (ETA-AAS).
Využití některých méňě pěstovaných ovocných druhů pro zpracování
Kotrašová, Petra
Téma bakalářské práce se zabývá využitím méně pěstovaných ovocných druhů pro zpracování. Zpracovány byly tři ovocné druhy Jujuba (Ziziphus jujuba), bez černý (Sambucus nigra), Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides). Ovocný druh Ziziphus jujuba byl zpracován na marmeládu z jujuby, kompot z jujuby a sušenou jujuba. Z Rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) byla podávána šťáva z rakytníku, sirup z rakytníku, rakytníková marmeláda a koláčky z rakytníku. Produkty bezu černého (Sambucus nigra) podávané při degustaci byly bezová šťáva a rozvar z černých bezinek. Produkty hodnocené na degustaci dosáhly úspěšného hodnocení a jsou vhodné jak pro domácí, tak průmyslové využití. Pro jejich obsahové látky jsou doporučovány i v léčitelství.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.