Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výroba ovocných vín z méně známých druhů
Fojt, Robin
Diplomová práce s názvem Výroba ovocných vín z méně známých druhů, byla zhotovena na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů. V práci byly popsány méně známé ovocné druhy se zaměřením na vybrané druhy pro praktický pokus, dále byla popsána technologie výroby ovocných vína. V experimentální části byly vyrobeny mikrovzorky ovocných vín z pěti druhů a celkem v šesti variantách. Z vyrobených vín byly stanoveny vybrané jakostní parametry (obsah polyfenolů, antioxidační kapacita, titrační kyseliny, alkohol a zbytkěový cukr) a senzorické hodnocení. Veškeré získané výsledky byly statisticky vyhodnoceny.
Technologie a jakostní parametry ovocných vín
Hrubá, Monika
Bakalářská práce na téma Technologie a jakostní parametry ovocných vín, byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2014 - 2015. Hlavním cílem práce, bylo zaměřit se na sortiment ovocných vín v maloobchodní síti a popsat požadavky na kvalitu ovocných vín. Práce pojednává o technologii výroby ovocných vín, jakostních požadavcích a obsahuje přehled nabízených produktů ovocných vín ve vybraných maloobchodech. Dále práce obsahuje nejčastěji používané ovocné druhy, které se používají pro výrobu ovocných vín a přehled produktů ovocných vín v maloobchodech Tesco a Albert a ve vinařství Chateau Lednice, Pereg a Pankovo.
Porovnání révových a ovocných vín z hlediska obsahu senzoricky významných látek
Vagnerová, Petra
V první části diplomové práce je zpracována literární rešerše zaměřená na látkové složení ovoce, výrobu ovocných vín a jejich rozdělení a také nemoci a vady těchto vín. Experimentální část práce je zaměřena na porovnání senzorických látek mezi ovocnými a révovými víny. Pro experiment byla použita ovocná vína z červeného rybízu, třešní a višní a révová vína červená, z odrůdy Modrý Portugal, bílá z odrůdy Müller Thurgau a růžová z odrůdy Svatovavřinecké. U ovocných moštů byl proveden základní rozbor látek. U vín byla provedena senzorická analýza stobodovým systémem. Spektrofotometricky byl stanoven celkový obsah flavanolů a antokyanů. Spektometrem Alpha FT-PR byl proveden podrobný rozbor látek ve víně. Nejlépe senzoricky ohodnoceno víno bylo rybízové a Svatovavřinecké rosé. Naopak nejhůře hodnocené víno bylo třešňové. Nejvyšších hodnot flavanolů dosáhlo višňové víno a révové víno Müller Thurgau, nejnižší množství bylo zaznamenáno u třešňového vína. Nejvyšší naměřená hodnota antokyanů byla u višňového vína, nejnižší naměřené množství bylo u révového vína Müller Thurgau. V komplexním hodnocení lze říci, že mezi sledovanými víny nebyly zaznamenány významné rozdíly.
Porovnání révových a ovocných vín z hlediska obsahu antioxidačních látek
Kučerová, Pavlína
Tato diplomová práce se zabývá výrobou ovocných vín ze stanovených druhů ovoce a k nim vybraných vhodných révových vín k porovnání. První část práce se zabývá literární rešerší, jenž je zaměřena na souhrn literárních zdrojů, které se zabývají ovocnými víny. Jsou v ní popsány druhy ovoce, ze kterých byla vyrobena ovocná vína. A dále vybraná révová vína k porovnání. Popsány jsou látky obsažené jak v daném ovoci, tak v hroznech. Samostatná kapitola je věnována antioxidantům. Je popsána technologie výroby vín. Experimentální část je zaměřena na porovnání ovocných a révových vín z hlediska obsahu antioxidantů. Pro experiment byla použita vyrobená ovocná vína (jablečné, jahodové a bezinkové) a vína révová (Müller --Thurgau, Svatovavřinecké rosé, Modrý Portugal). Byly provedeny základní rozbory ovocných moštů a ovocných i révových vín metodou ALPHA. Metodou GS/MC byly stanoveny volatilní látky ve vínech. Spetrofotometricky byl stanoven obsah základních antioxidantů. Spektrofotometricky byla stanovena, pomocí dvou metod DPPH Trolox a DPPH GA, antiradikálová aktivita. Součástí hodnocení ovocných a révových vín byla senzorická analýza. Nejvyšších hodnot antioxidantů dosáhly vína Modrý Portugal a víno bezinkové. Lze říci, že mezi sledovanými víny byl rozdíl v obsahu antioxidantů, což bylo ovlivněno výrobní technologií.
Porovnání fenolických profilů ovocných a révových vín
Michlovský, Ondřej
Tato diplomová práce se zabývá fenolickými profily ovocných a révových vín. V literární části jsou popsány fenolické látky, vybrané druhy ovoce, technologie výroby vín, nemoci a vady vín, typy a druhy vín a jejich marketing. V praktické části bylo vyrobeno čtrnáct druhů vín, z nichž každé bylo laboratorně a senzoricky hodnoceno.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.