|
Organoleptické defekty vína zpôsobené plesňami
Peško, Jakub
Tato práce se zabývala problematikou dopadu plísní na kvalitu vína. Objasňuje negativní dopady plísní, které se vyskytují již ve vinohradu na hroznech a ostatních částech révového keře. Vysvětluje také že plísně se do vína nedostávají pouze z hroznů napadeného houbovými chorobami ale i během výroby a školení vína v sklepním hospodářství. Rozebírá vlastnosti a dopady některých sekundárních metabolitů plísní a jejich změny ovlivňující kvalitu vína. Dále popisuje metody stanovení některých látek negativně ovlivňujících organoleptické vlastnosti vína a dokonce ohrožující zdraví člověka.
|
|
Porovnání metod stanovení obsahu mykotoxinů v obilninách
Boving, Veronique
V bakalářské práci jsem se zabývala porovnáním metod stanovení obsahu mykotoxinů v obilninách. První částí je recentní přehled, ve kterém jsem popsala rozdělení mykotoxinů, popsala jsem toxinogenní plísně a produkované mykotoxiny. Uvedla jsem charakteristiku nejznámějších mykotoxinů a popsala některé analytické metody pro stanovení mykotoxinů. V druhé části jsem se zabývala analýzou vzorků obilovin. Celkem bylo analyzováno 12 vzorků paralelní analýzou, která měla určit přesnost měření. Analýza byla provedena pomocí tří analytických metod, a to ROSA pro DON a ZEA, Reveal Q+ pro DON, DON RAPID pro DON, Veratox pro ZEA a referenční metodou byla metoda HPLC. Byl zaznaménán rozdíl paralelním měřením, výsledky mykotoxinů analyzovaných různými metodami se lišili. Nelze říci, jaká metoda je přesnější.
|
|
Studium vlivu mykotoxinů ve výživě zvířat
SUKOVÁ, Denisa
Tato bakalářská práce se zabývá mykotoxiny, jejich vlivem na zdraví a užitkovost hospodářských zvířat. Mykotoxiny jsou sekundární toxické metabolity plísní. Úvodní část práce se zabývá základní charakteristikou plísní a mykotoxinů. Poté je popsáno rozdělení mykotoxinů. Podstatnou část práce tvoří charakteristika jednotlivých mykotoxinů a jejich působení na zdraví a užitkovost hospodářských zvířat. Velký důraz je kladen na prevenci vzniku a dekontaminaci mykotoxinů v krmivu. V závěru práce je uvedena legislativa a limity.
|
|
Vliv alfa-zearalenolu na hyperaktivaci a akrosomální reakci kančích spermií
Doleželová, Kateřina ; Rajmon, Radko (vedoucí práce) ; Marie, Marie (oponent)
Alfa zearalenol je derivátem mykotoxinu zearalenonu, který se běžně vyskytuje v zemědělských plodinách i v komerčních krmivech. Jedná se o sekundární metabolit vláknitých hub rodu Fusarium. Samotný alfa zearalenol vzniká biotransformací zearalenonu v játrech a střevní tkáni. Takto zmetabolizovaný zearalenon je schopen soutěžit o vazebná místa estrogenních receptorů, jelikož se strukturou velmi podobá 17 beta estradiolu.
Toxicita alfa zearalenolu tedy spočívá v estrogenní stimulaci, což vyvolává morfologické a funkční změny na reprodukčních orgánech i pohlavních buňkách. Na samčích pohlavních buňkách se toxicita projevuje snížením viability, motility i podílu spermií schopných podstoupit akrozomální reakci.
Cílem práce bylo zhodnotit vliv alfa zearalenolu na hyperaktivaci a akrozomální reakci kančích spermií v závislosti na koncentraci a době expozice mykotoxinu.
Pro účely této práce byly využity 2 metodiky a používaly se krátkodobě chlazené komerční inseminační dávky uchovávané při 17 stupních Celsia. Metodiky se vzájemně lišily počtem použitých koncentrací alfa zearalenolu a dobou expozice. Akrozomální reakce spermií byla hodnocena v obou metodikách, zatímco podíl hyperaktivních spermií pouze v druhé metodice.
První metodika neprokázala vliv alfa zearalenolu na akrozomální reakci, ale ve druhé metodice se projevil pozitivní efekt koncentrací 5, 10 a 20 uM alfa zearalenolu na akrozomální reakci kančích spermií. Hodnoty jednotlivých parametrů CASA analýzy (VCL, ALH, LIN a WOB), které byly použity pro hodnocení hyperaktivace kančích spermií, nebyly ovlivněny žádnou z námi použitých koncentrací alfa zearalenolu.
|
|
Silážování vojtěšky seté
Zitta, Jan
ABSTRAKT Tato práce je zaměřená na zjištění správného postupu při silážování vojtěšky seté. Práce se v první části zabývá popisem vojtěšky seté, její morfologickou stavbou a nároky na živiny. Vojtěška setá je nenáročná na dodávání živin do půdy, ale před setím se může hnojit do zásoby. Práce se dále se zabývá vlivem půdních a klimatických podmínek na kvalitu píce a její krmnou hodnotu. Pro zajištění optimální produkce při vysoké kvalitě píce je důležitý optimální poměr vody a vzduchu v půdě. V druhé části se zabývá významem silážování, technologickými postupy pro výrobu siláží a vlivem silážování na kvalitu a zdravotní bezpečnost píce vojtěšky seté. Při silážování je důležité rychlé okyselení hmoty a tím potlačení působení nežádoucí mikroflóry, která způsobuje znehodnocení siláže. Pro silážování vojtěšky seté jsou vhodná zejména chemická silážní aditiva, která mají velký význam pro rychlé okyselení silážní hmoty.
|
|
Porovnání metod stanovení obsahu mykotoxinů v obilninách
Boving, Veronique
V bakalářské práci jsem se zabývala porovnáním metod stanovení obsahu mykotoxinů v obilninách. První částí je recentní přehled, ve kterém jsem popsala rozdělení mykotoxinů, popsala jsem toxinogenní plísně a produkované mykotoxiny. Uvedla jsem charakteristiku nejznámějších mykotoxinů a popsala některé analytické metody pro stanovení mykotoxinů. V druhé části jsem se zabývala analýzou vzorků obilovin. Celkem bylo analyzováno 12 vzorků paralelní analýzou, která měla určit přesnost měření. Analýza byla provedena pomocí tří analytických metod, a to ROSA pro DON a ZEA, Reveal Q+ pro DON, DON RAPID pro DON, Veratox pro ZEA a referenční metodou byla metoda HPLC. Byl zaznaménán rozdíl paralelním měřením, výsledky mykotoxinů analyzovaných různými metodami se lišili. Nelze říci, jaká metoda je přesnější.
|
|
Organoleptické defekty vína zpôsobené plesňami
Peško, Jakub
Tato práce se zabývala problematikou dopadu plísní na kvalitu vína. Objasňuje negativní dopady plísní, které se vyskytují již ve vinohradu na hroznech a ostatních částech révového keře. Vysvětluje také že plísně se do vína nedostávají pouze z hroznů napadeného houbovými chorobami ale i během výroby a školení vína v sklepním hospodářství. Rozebírá vlastnosti a dopady některých sekundárních metabolitů plísní a jejich změny ovlivňující kvalitu vína. Dále popisuje metody stanovení některých látek negativně ovlivňujících organoleptické vlastnosti vína a dokonce ohrožující zdraví člověka.
|
|
Mykotoxiny v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka
Jiráková, Hana
Tato bakalářská práce je literární rešerší zabývající se výskytem mykotoxinů v potravinách a jejich vlivem na zdraví člověka. První část práce je věnována základní charakteristice vybraných vláknitých mikromycet a produktů jejich metabolismu negativně ovlivňující lidské zdraví. Mykotoxiny jsou toxické a karcinogenní látky, produkované zejména plísněmi rodů Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Druhá část práce popisuje vliv mykotoxinů na zdraví člověka a zmiňuje vhodná opatření jak proti mykotoxinům bojovat. Poslední část práce je věnována popisu aktuální situace v České republice.
|
| |