Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sladovnická kvalita zrna ječmene po mimokořenové aplikaci pomocných látek a listových hnojiv
Heža, Jakub
Diplomová práce se zaměřuje na sladovnickou kvalitu zrna jarního ječmene po mimokořenové aplikace pomocných látek a vybraných hnojiv teoretická část práce je věnována faktorům ovlivňujícím výnos a kvalitu zrna. Praktická část byla zaměřena na vyhodnocení vlivu vybraných pomocných přípravků a listových hnojiv na výnos a sladovnickou kvalitu zrna jarního ječmene. Problematika byla řešena formou jak maloparcelního pokusu vedeného na pozemcích společnosti Agrospol Velká Bystřice, tak formou poloprovozního pokusu v lokalitě Hnojice v roce 2021. Do pokusu byly zařazeny tyto varianty: Kontrolní varianta, 1. Lister Mo, 2. TS Impuls, 3. Aucyt Start, 4. TS Sentinel. Přípravky Lister Mo a TS Impuls byly aplikovány ve vývojové fázi sloupkování (BBCH 31) a přípravky Aucit Start a TS Sentinel na počátku kvetení (BBCH 50). Závěr diplomové práce shrnuje a hodnotí naplnění cíle práce.
Kvalita cukrovky při uplatnění intenzifikačních faktorů
Andrýsek, Lukáš
Cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši zaměřenou na téma Kvalita cukrovky při uplatnění intenzifikačních faktorů. V rámci praktické části byl proveden maloparcelní polní pokus s cílem prověřit účinek mimokořenové výživy hnojivy od firmy Klofáč spol. s r.o. na kvalitu a výnos cukrové řepy. Testována byla listová hnojiva Insenol, Carbon Si, Fumag 6NK Ca, Sulfika SB-C, Carbon Bor K. U všech zmiňovaných hnojiv byl prokázán příznivý vliv na technologickou jakost cukrové řepy. Došlo ke snížení obsahu škodlivého alfaaminodusíku, hodnoty se pohybovaly maximálně do 20 mg na 100 g řepy, snížil se i obsah rozpustného popela. Maximální hodnoty dosahovaly pouze do 0,34 %. Výrazně se zvýšila cukernatost a vyzrálost cukrovky. Hodnoty MB faktoru se pohybovaly v rozmezí 11,1 až 14,3. Mimokořenová výživa přispěla ke sklizni vysoce kvalitní suroviny pro následné zpracování. Bezesporu k tomu přispěly i příznivé povětrnostní podmínky a kvalitní základní agrotechnika.
Porovnanie technológií hnojenia pšenice ozimnej v operatívnych podmienkach poľnohospodárskych podnikov Slovenska
Némethová, Lucia
Bakalářská práce se zabývá porovnáváním technologií hnojení pšenice dvou zemědelských podniků sídlících vedle sebe na území východního Slovenska. Porovnávána je tradiční technologie (technologie A), která se zaměřuje na kvantitu produkce s využitím maximálních dávek dusíku ve formě průmyslových i organických hnojiv. Do kontrastu se dává alternativní technologie B, která minimalizuje své náklady prostřednictvím snižování aplikace průmyslových minerálních hnojiv do půdy, a tím maximalizuje svůj zisk. Technologie B staví svou filozofii na používání listové a bakteriální výživy. Technologie jsou v průběhu tří let porovnávány zejména ekonomickými ukazateli, kde se za nejdůležitější ukazatel považuje příspěvek na úhradu nepřímých nákladů a tvorbu zisku. Z tohoto hlediska byla vyhodnocena technologie podniku B jako lepší a to i přesto, že podnik A vykazoval v každém roce výrazně vyšší výnosy z hektaru.
Listová hnojiva s obsahem kolagenního hydrolyzátu pro výživu révy vinné: uplatněná certifikovaná metodika
Horák, Jaroslav ; Raimanová, Ivana ; Kurešová, Gabriela ; Trčková, Marie
Jedná se o ucelenou metodiku pro použití přípravků vyrobených na bázi kolagenního hydrolyzátu v listové výživě hlavních polních plodin a vinné révy v podmínkách ekologického zemědělství i při konvenčním způsobu pěstování. Vypracování metodiky předcházel aplikovaný výzkum zaměřený na vývoj ekologicky akceptovatelné složky – kolagenního hydrolyzátu, ve kterém je nežádoucí sodík nahrazen biogenním, často nedostatkovým draslíkem. Dalším cílem byla optimalizace obsahu a vzájemného poměru stopových prvků z hlediska požadavků jednotlivých plodin nebo jejich skupin. V metodice jsou uvedeny všechny potřebné informace pro kvalifikované rozhodování o listové aplikaci nově vyvinutých přípravků v ekologickém a konvenčním režimu hospodaření na půdě. Příklady praktického použití obou typů hnojiv jsou výsledkem jejich aplikace v polních pokusech a na jihomoravských vinicích se standardním a ekologickým systémem pěstování.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Použití přípravků s obsahem draselného kolagenního hydrolyzátu v ekologickém i konvenčním zemědělství
Kurešová, Gabriela ; Raimanová, Ivana ; Trčková, Marie
Metodika představuje ucelenou řadu přípravků s obsahem draselného kolagenního hydrolyzátu, které jsou určeny k použití v ekologickém i konvenčním zemědělství. Současně poskytuje základní informace o jejich racionálním použití v listové výživě. Nové přípravky byly vyvinuty ve spolupráci VÚRV, v.v.i. a Siga, a.s.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Listová výživa obilnin: uplatněná certifikovaná metodika
Trčková, Marie ; Raimanová, Ivana ; Svoboda, Pavel
Certifikovaná metodika “Listová výživa obilnin” přináší ucelené informace o dané problematice. Úvodní část přehledně shrnuje nejnovější poznatky o mechanismu vstupu aplikovaných roztoků z povrchu do nitra listu. Následuje postavení listové výživy v systému hnojení obilnin a diagnostika výživného stavu. Praktická část je zaměřena na výběr vhodných listových hnojiv, jejich společnou aplikaci s přípravky na ochranu rostlin a stručnou informaci o použití vhodné aplikační techniky. Nedílnou součástí metodiky je podrobný přehled registrovaných hnojiv včetně jejich složení a dosud ojedinělý pokus o charakterizaci pomocných rostlinných přípravků.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Působení přípravku Trisol u brambor (Solanum tuberosum)
MÍČKA, Tomáš
Bakalářská práce sleduje vliv foliárně (listově) aplikovaného přípravku Trisol u brambor (Solanum tuberosum). Trisol je doplňkovou, cílenou mikroprvkovou výživou, který svým složením (mikroelementy, stimulátor růstu, huminové kyseliny, chelát) podporuje tvorbu kořenového systému a minimalizuje možnost deficitu mikroelementy. Cílem praktické části práce bylo sledování vlivu přípravku Trisol na výnos brambor, podíl tržních hlíz a obsah škrobu v hlízách. Výsledky byly vyhodnoceny a porovnány se závěry jiných pokusů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.