Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Obezita a diabetes mellitus 1. typu
Zábranská, Klára ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Sadílková, Aneta (oponent)
Ačkoliv pacienti s onemocněním diabetes mellitus 1. typu byli donedávna braní jako štíhlí jedinci, výskyt nadváhy a obezity u nich je stále častějším problémem, kterému není věnována dostatečná pozornost, a tak se s rostoucí prevalencí obezity a diabetu mellitu stává téma obezity u nemocných s diabetem mellitem stále více aktuálním. Cílem této bakalářské práce bylo přinést základní data, zhodnotit kompenzaci diabetu mellitu a porovnat BMI mezi sledovanými pacienty s diagnózou diabetes mellitus 1. typu, kteří navštívili diabetologickou ambulanci v časovém rozmezí od 1. - 30. listopadu 2019, a běžnou populací. Data byla sbírána z lékařské dokumentace pacientů. Jedním ze sledovaných parametrů byl právě výskyt nadváhy a obezity u pacientů. Teoretická část práce popisuje základní informace o diabetu mellitu obecně a následně o obezitě. Poslední kapitola tyto dvě onemocnění propojuje. V praktické části je základní popis sledovaného souboru pacientů, porovnání BMI mezi sledovaným vzorkem pacientů a běžnou populací, porovnání hodnot HbA1c (glykovaný hemoglobin) mezi pacienty s CGM/FGM (senzor pro kontinuální monitoraci glykemie) a bez něj, srovnání průměrného BMI (body mass index) mezi pacienty s CGM/FGM a bez něj, vyhodnocení rozdílu v hodnotách HbA1c u pacientů s BMI v mezích normálu a na úrovni...
Využití moderních technologii v diabetologii
Navrátilová, Vendula ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Vařeka, Tomáš (oponent)
Úvod: Cílem léčby diabetu mellitu 1. typu (DM 1. typu) je dosažení co nejlepší kompenzace tohoto onemocnění. Jedním z nástrojů, jak jí dosáhnout, je správně prováděný selfmonitoring, od kterého se poté odvíjí množství aplikovaného inzulinu. K odhadu množství inzulinu je nezbytná i znalost složení potravy, především množství sacharidů. Důkladný záznam jídelníčku je tedy dalším z nástrojů, které mohou kompenzaci DM 1. typu výrazně zlepšit. Cíl: Cílem této práce bylo popsat vliv správného zápisu jídelníčku na kompenzaci DM 1. typu. Jako hodnotící parametry byly stanoveny hodnoty HbA1c před a po sledování a variabilita glykémie v průběhu sledování. Sledování probíhalo po dobu jednoho měsíce, přičemž na počátku se všichni pacienti zúčastnili edukačního pobytu. Metody: Zkoumaný soubor původně zahrnoval 34 osob, přičemž 2 osoby byly ze zdravotních důvodů ze studie vyřazeny. Finální soubor tedy tvořilo 32 osob, z toho 18 žen a 14 mužů, pacientů s DM 1. typu. Průměrný věk pacientů činil 36,6 let  12,6, průměrná délka trvání DM 1. typu byla 14,9 let  9,9. Pacienti byli při zahájení edukačního pobytu poučení, jak správně v následujícím měsíci zaznamenávat jídelníček. Po stejnou domu měli pacienti k dispozici kontinuální monitoring glykémie (CGM). Následně byli rozděleni do dvou skupin dle správnosti zápisu...
Monitoring glykémií u diabetiků za specifických situací
Kuntová, Vendula ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Správně provádění selfmonitoring u diabetiků vede k uspokojivé kompenzaci diabetu. Kontinuální monitorace glykémie patří mezi jeho nejmodernější metody a je díky ní možné zjistit až 4x více závažných výkyvů glykémie, než při měření glukometrem. Tato bakalářská práce se zabývá kontinuálním monitorováním glykémie u diabetičky 1. typu. Cílem práce bylo popsat změny glykémie při specifických fyzických aktivitách v závislosti na jídelníčku a denním režimu. Dále tyto změny analyzovat a predikovat další vývoj glykémie. Teoretická část shrnuje základní informace o diabetes mellitus. Dále se zaměřuje především na akutní komplikace diabetu, monitoraci glykémie a možnosti inzulinových režimů. V praktické části je vyhodnocen pacientčin jídelníček, fyzická aktivita a záznamy ze senzoru. Vyhodnocení je provedeno pomocí přehledných tabulek a grafů. Detailní rozbor glykémií byl proveden celkem na třinácti dnech. Byly zde popsány příčiny vzniku hyperglykémií a hypoglykémií v souvislosti s přijatou stravou, množstvím aplikovaného inzulinu, fyzickou aktivitou a denním režimem. Výsledky rozboru glykémie ukazují, že nejčastější příčinou hyperglykémie pacientky byl stres v práci, často kombinovaný se špatným odhadem sacharidů v potravě. K hypoglykémiím docházelo zejména při fyzické aktivitě, ale efekt pohybu dozníval i...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.