Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Bezlepková dieta - realita v obchodech zdravé výživy
BLAŽKOVÁ, Veronika
Bakalářská práce s názvem Bezlepková dieta realita v obchodech zdravé výživy se zabývá mapováním situace v deseti prodejnách se zdravou výživou v souvislosti s bezlepkovou dietou, tedy sortimentem určeným pro pacienty s celiakií. Mimo zaměření na bezlepkové zboží práce odhaluje informovanost pracovníků prodejen zdravé výživy v Jihočeském kraji. Teoretická část práce popisuje autoimunitní onemocnění celiakie, jehož léčba je zcela závislá na dietním opatření bezlepkové dietě. Ta spočívá ve vyřazení lepku ze stravy pacienta. Lepek je prolamin vyskytující se v některých obilovinách, pro pacienta jsou klíčové pšenice, žito, ječmen a oves, které musí ze své stravy zcela vyloučit. Je nutné věnovat pozornost i výrobkům obsahující tyto obilné složky, jako jsou pečivo, těstoviny, kuskus, bulgur, knedlíky, sušenky, zahušťované omáčky, masné výrobky, sójové omáčky a další, a tím předejít nevědomému porušování diety. Praktická část se zaměřuje na aktuální situaci v prodejnách zdravé výživy, a to formou kvalitativního výzkumu, který probíhal v deseti prodejnách v Jihočeském kraji. Cílem bylo zmapovat sortiment a informovanost zaměstnanců o bezlepkové dietě. Rozhovory byly vedeny polostrukturovaně, výsledky byly poté zpracovány v podobě grafů s poznámkami. Kvantitativní část výzkumu se zaměřuje na pět pacientů s onemocněním celiakie. U nich bylo formou propočtu týdenního jídelního lístku v aplikaci Nutriservis zjišťováno, zda je jejich dieta plnohodnotná a zda využívají některé speciální bezlepkové produkty. Ze zjištěných výsledků vyplývá, že všechny vybrané prodejny prodávající "zdravé potraviny" nabízí alespoň část produktů, které jsou určeny pro bezlepkovou dietu. Informovanost zaměstnanců prodejen zdravé výživy o bezlepkových výrobcích je na velmi dobré úrovni. Nedostatkem, který byl při provádění výzkumu zjištěn, je neuspořádání získaných informací o nesnášenlivosti lepku jako o onemocnění. Z některých odpovědí bylo jasné, že informace jsou čerpány z populistických a mnohdy nepřesných zdrojů. Jídelníček pro pacienty trpící celiakií lze sestavit pestře, avšak pro zajištění nutričně plnohodnotného příjmu je nutné sledovat příjem energie a jednotlivých živin, aby nedocházelo ke karenci. Důležité je brát ohled i na další přidružená autoimunitní onemocnění.
Vliv tělesného pohybu a zdravé výživy na snížení tělesného tuku u žen středního věku
PLUHÁČKOVÁ, Petra
Tato práce je zaměřena na výzkum týkající se snížení tělesného tuku u žen středního věku. Tedy v rozmezí 40 {--} 60 let, při vlivu tělesného pohybu a dodržování zdravé výživy. K pozorování byla vybrána skupinka 5 žen, jejichž úkolem bylo dodržování stanoveného intervenčního programu. Podstatou výzkumu bylo měření tělesného tuku pomocí metody BIA, měřícím přístrojem AEG a OMRON, tělesných obvodů a vypočítáním Body Mass Indexu (BMI). Měření se konalo ve třech částech tedy vstupní měření, průběžné měření a výstupní měření. Program se uskutečnil od 4. ledna 2010 do 13. března 2010. Na začátku byly použity dotazníky, které sloužily jako zdroj informací životního stylu zkoumaných probandů a k zapisování naměřených výsledků.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.