Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti využití krmných aditiv ve výkrmu býků
VALTOŠOVÁ, Gabriela
Tato bakalářská práce se zabývá využitím aditivních látek ve výkrmu býků. Teoretická část začíná stručným popisem fyziologie trávení přežvýkavců a hlavními plemeny skotu uplatňující se ve výkrmu. Následuje obecná charakteristika doplňkových látek, jejich rozdělení a za jakým účelem se používají. Vybrané aditivní látky jsou podrobněji popsány, zejména jejich vliv na celkové zdraví zvířat, průměrné denní přírůstky nebo kvalitu masa poražených zvířat. Praktickou část nahrazuje doporučení pro praxi a porovnání reálné krmné dávky, která je uplatňována v zemědělském podniku zaměřeným na výkrm býků a jeho teoretické upravené verze vedoucí k vyšší efektivnosti za použití aditivních látek.
Zhodnocení výkrmu býků na vybrané farmě
BALDÍK, Rudolf
Hlavním zájmem chovatelů krav bez tržní produkce mléka je produkce kvalitního hovězího masa, udržování krajiny v přirozeném a kulturním stavu a rozvoj venkova. Jednou z priorit u masného skotu je každý rok zdravě odchované tele na jednu krávu. Cílem práce bylo porovnat z hlediska ekonomického výsledku dvě období každé v trvání jednoho roku, kdy v prvním období chovatel vykrmoval býky celoročně senáží a senem a v druhém období již během sezóny zkrmoval zelené krmení. Býčci ve výkrmu jsou z vlastního chovu a zbytek je nakoupen jako odstávčata ve věku 6 - 8 měsíců. Býci jsou vykrmováni do věku cca 24 měsíců. Býci byli rozděleni na 2 skupiny: 1. skupina býků (rok porážky 2012), která byla vykrmena jetelotravní senáží, senem s přídavkem jádra a 2. skupina býků (rok porážky 2014), která byla vykrmena stejně jako skupina v roce 2012, ale v letním období je nahrazena jetelotravní senáž čerstvou jetelotravní pící. Zjištěné výsledky z obou skupin vykrmovaných býků ukazují, že býci vykrmovaní v letní sezóně čerstvou jetelotravní pící, mají lepší přírůstky a dosahují vyšších porážkových hmotností než býci vykrmovaní pouze jetelotravní senáží, za stejnou dobu výkrmu. Výhodou této metody krmení je ekonomická úspora na krmný den.
Vliv vybraných faktorů na masnou užitkovost býků zjišťovanou ve stanici kontroly výkrmnosti skotu Želeč
PUFR, Josef
Chov skotu patří mezi tradiční odvětví zemědělství v České republice. Je nezastupitelnou součástí hospodářství vhledem k jeho produkční funkci (produkce mléka a masa), ale i mimoprodukční funkci při údržbě krajiny. Jedním z produktů chovu skotu je hovězí maso, které získáme výkrmem všech kategorií skotu. Cílem výkrmu je produkce co největšího množství masa o nejvyšší možné kvalitě, při co nejlepším ekonomickém výsledku. Cílem práce je vyhodnotit vliv vybraných faktorů na výkrmnost a jatečnou hodnotu vykrmovaných býků ve stanici kontroly výkrmnosti skotu a vliv délky výkrmu českého strakatého skotu na ekonomiku chovu. Porovnávány byly hodnoty ukazatelů získaných v testu výkrmnosti u býků plemene České strakaté vykrmovaných do 530 ? 10 dní věku a u býků vykrmovaných do 610 ? 10 dní věku s využitím původní a nové technologie výkrmu. Dále byly zpracovány výsledky výkrmu u skupin býků masných plemen charolais, limousine a kříženců českého strakatého skotu s masným simentálem. Z výsledků sledovaných u skupin vyplývá, že prodloužení doby výkrmu býků českého strakatého skotu o 80 dní mělo pozitivní vliv především na jatečnou výtěžnost (P<0,001), zařazení do tříd zmasilosti dle SEUROP a ekonomickou rentabilitu chovu. Při porovnávání výkrmu býků s využitím původní a nové technologie výkrmu byl prokázán pozitivní vliv nové technologie na zařazení ve třídách zmasilosti dle SEUROP. U testovaných skupin býků podle otců byl prokázán pozitivní vliv plemenné hodnoty otce na jatečnou výtěžnost synů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.