Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Působení směsí potravinových doplňků na vybrané biotransformační enzymy
Kurshakova, Evgeniia ; Dračínská, Helena (vedoucí práce) ; Koblihová, Jitka (oponent)
Potravinové suplementy jsou celosvětově užívané produkty, které byly navrženy k doplnění stravy o dodatečné živiny. Obsahují široké spektrum biologicky aktivních látek: aminokyseliny, vitamíny, minerály, bylinné extrakty atd. Vzhledem k popularitě a nadměrné konzumaci potravinových suplementů roste nutnost výzkumu jejich možných vzájemných interakcí a vlivu na lidské zdraví. Určité potravinové suplementy jsou metabolizovány enzymy ze skupiny cytochromů P450, které hrají klíčovou roli v biotransformaci exogenních substrátů. Některé biologicky aktivní látky mohou zároveň ovlivňovat jejich aktivitu. Předkládaná diplomová práce byla věnována studiu vlivu několika nejpopulárnějších složek potravinových doplňků na cytochromy P450 3A4 a 1A1 vyskytující se v gastrointestinálním traktu. Byl zkoumán vliv kovových iontů Zn2+ a Mg2+ , askorbátu ze skupiny vitamínů a kurkuminu ze skupiny polyfenolů. Byl potvrzen silný inhibiční účinek kurkuminu na aktivitu obou zkoumaných isoforem in vitro. Reakce 6β-hydroxylace testosteronu katalyzovaná CYP3A4 byla přídavkem kurkuminu výrazně potlačena, stanovená hodnota IC50 činila 4,7 M. Bylo také pozorováno významné snížení rychlosti O-deethylace resorufinu potkaní a lidskou isoformou CYP1A1 (IC50 = 1,1 M, resp. 2,7 M). Inhibiční vliv byl pozorován i u askorbátu a...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.