Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Fyzikálně chemické změny hroznů révy vinné během zrání
Majorová, Anežka
Diplomová práce byla zaměřena na fyzikálně chemické změny hroznů révy vinné během zrání. Byly zkoumány tři odrůdy révy vinné, konkrétně Hibernal, Malverina a Perun. Hrozny byly sklizeny ve třech různých termínech. V průběhu zrání tří odrůd byly hodnoceny technologické vlastnosti podle šesti parametrů: hmotnost celého hroznu, hmotnost deseti bobulí, pevnost slupky, obsah refraktometrické sušiny, obsah titračních kyselin a zralostní index. Byl sledován vývoj všech kritérií v čase a rozdíl mezi jednotlivými odrůdami. Dále byla zjišťována korelace mezi testovanými veličinami. Kromě zmíněných znaků zralosti byly hrozny před sběrem hodnoceny také vizuálně. Z dosažených výsledů byl prokázán lineární pokles obsahu titračních kyselin u odrůdy Hibernal o 26mg/100g za den. Docházelo také k poklesu pevnosti bobule u odrůdy Hibernal o 0,018 MPa za den a konkrétně u odrůdy Malverina o 0,024 MPa za den. U všech odrůd byl zjištěn nárůst refraktometrické sušiny. Během sledovaného období a nebyla zjištěna žádná korelace u všech odrůd mezi hmotností bobule a měřenými veličinami. Zralostní index svědčí o rozdílném počátku zrání jednotlivých odrůd.
Vliv regulace násady hroznů na vývoj révy a kvalitu hroznů
Ťápal, Marek
Znalost stanovištních podminek, morfologie a fyziologie révového keře je základním předpokladem pro produkci vysoce jakostních hroznů a následně jakostního vína. Management jakosti je třeba chápat jako kompletní soubor agrotechnických opatření, kterým ovlivňujeme kvalitu sklizně."Zelené práce", v čele s redukcí násady hroznů jsou jedním z opatření ovlivňujících kvalitativní parametry, jako cukernatost, obsah kyselin, pH, obsah polyfenolů, antokyanů a obsah asimilovatelného dusíku v hroznech.V neposlední řadě je zelenými prácemi ovlivňována aromatická či fenolická zralost a zdravotní stav hroznů. Pokus s regulací násady odrůdy Malverína prokázal velmi pozitivní vliv na cukernatost, obsah kyselin, výši pH, aromatickou zralost a zdravotní stav.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.